„Sărăcia” de la nivel înalt! Deplasări pentru parlamentari, de sute de mii de euro

0

Deplasări pentru parlamentari, de sute de mii de euro, în cei patru ani de mandat al Legislativului. Printre cele mai costisitoare acțiuni la care au participat aleșii au fost în țări precum Kazahstan, Vietnam, Mexic, India, Canada sau Georgia.

Cele mai scumpe deplasări ale deputaților, în Kazahstan, Vietnam, Mexic, India și Canada.

Cea mai costisitoare deplasare din 2016 de la Camera Deputaților a fost realizată în Republica Kazahstan, în perioada 17-21 martie. Pentru cinci deputați care au participat la misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate din această țară s-au cheltuit 99.667 de lei, aproximativ 22.000 de euro.

La misiune au participat deputații Florin Iordache, Ionaș Urcan, Varol Amet, Radu Surugiu și Petru Movilă.

O altă deplasare cu costuri mari a fost făcută în luna mai. Deplasarea în China timp de cinci zile a unei delegații a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, formată din cinci persoane, a costat 94.060 de lei.

În decembrie 2014, vizita oficială a lui Valeriu Zgonea în India, la New Delhi, a costat peste 81.000 de lei, pentru o săpătămână de delegație. Din delegația președintelui Camerei au făcut parte Marian Neacșu, Ana Birchal, de la PSD, Mate Andras, de la UDMR și Mugur Cozmanciuc (PNL).

Între deplasările cu costuri ridicate se numără și participarea, în februarie, la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a șase persoane, timp de șase zile. Costurile deplasării au cumulat 51.962 de lei.

În 2015, cea mai scumpă deplasare a deputaților a costat 121.230 de lei şi a fost în Vietnam, cu prilejul participării la cea de-a 132 -a Adunare a Uniunii Interparlamentare şi reuniunile asociate, unde 5 parlamentari români au petrecut 9 zile şi jumătate.

Din delegaţia Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), condusă de deputatul PSD Ioan Stan, au făcut parte deputatul PNL Ionel Palăr, senatorul PNL Dumitru Oprea, deputatul ALDE Liviu Bogdan Ciucă și deputatul PSD Gheorghe Marin.

Președintele Camerei Deputaților de la acea vreme, Valeriu Zgonea, a făcut o vizită oficială în Canada, în aceeași perioadă.

Şeful Camerei a fost însoțit de deputaţii Angel Tîlvăr, de la PSD, Mircea Lubanovici, de la PNL, şi Ştefan Burlacu. Deplasarea a costat instituția 93.086 de lei pentru 6 zile şi jumătate.

O altă deplasare costisitoare a avut loc la Summit-ul Forumului Global al femeilor din Parlamente 2015 (WIP), care s-a desfășurat în capitala Mexicului, Ciudad de Mexico și pentru care Camera Deputaţilor a platit 89.398 de lei, reprezentând echivalentul chetuielilor de transport, cazare şi diună pentru 6 zile.

Delegaţia a fost formată din 4 deputaţi: Tamara Dorina Ciofu, Liliana Ciobanu, Cornelia Negruț, și deputatul PNL Andreea Paul.

Ultimele date publicate pe site-ul Camerei Deputaților, despre deplasările externe ale aleșilor, sunt din luna septembrie a acestui an.

Senatorii au cheltuit peste 100.000 de lei în Mexic, 178.000 de lei în Georgia și peste 300.000 de lei în Franța și Italia

Și deplasările externe ale senatorilor cumulează sume impresionate, în cei patru ani de mandat. Astfel, o deplasare în Franța și Italia a unui senator, în 2012, a costat forul legislativ 302.162 lei. Pe portalul Senatului nu se precizează la ce acțiune a participat parlamentarul, ci doar durata deplasării, 3 zile.

În 2013, trei senatori au participat la cea de-a 42-a Adunare Generală a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre. Evenimentul a avut loc în Georgia, a durat 4 zile, și a costat Senatul 178.346 lei.

În 2015, patru senatoare au mers în Mexic, la Summit-ul Forumului Global al Femeilor din Parlamente. Este vorba de Elena Fedorovici (PSD), Mariana Câmpeanu (PNL), Cristiana Anghel (ALDE) și Rozalia Biro (UDMR). Deplasarea a costat 114.890 de lei, pentru cele șase zile pe care le-au petrecut în Mexic.

O deplasare din luna martie a 9 senatori din comisia pentru transporturi, la Parlamentul European, a costat instituția peste 47.000  de lei, pentru trei zile de activitate la Bruxelles.

În luna aprilie, doi senatori au participat la o conferință Globală a Parlamentarilor privind Populația și Dezvoltarea, care s-a desfășurat în Japonia. Pentru această deplasare, s-au cheltuit 54.253 lei.

În luna iulie, un senator a fost prezent la cea de-a 42-a sesiune a Adunării Parlamentare a Francofoniei, care s-a desfășurat în Madagascar. Nota de plată a fost de 21.000 de lei, pentru șase zile de delegație.

În iunie, participarea la cea de-a treia parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, din Franța, unde au fost prezenți 4 senatori, a costat 35.370 de lei, pentru șase zile de delegație.

47.677 de lei a costat o deplasare a trei senatori în Emiratele Arabe Unite, la primul Forum al Legiuitorilor al IRENA. Aleșii au stat cinci zile la acest eveniment.

Ultimele cheltuieli cu deplasările externe ale senatorilor, publicate pe site-ul oficial al instituției, sunt din luna august 2016.

Libertatea

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și