Take a fresh look at your lifestyle.

SALVATOR MUNDI, SFÂNTUL GRAAL AL PICTURII

Salvator Mundi este cea mai scumpă pictură din lume. A fost vândută la o licitație contra sumei de 450 300 000$. Se spune că a fost realizată în perioada 1503-1516, de către Leonardo da Vinci, la comanda regelui Ludovic al XII-lea.

Pictura îl înfățișează pe Iisus Hristos în haine renascentiste. După moartea lui Ludovic al XII-lea, pictura ajunge în colecția lui Carol I.

Pictura are o istorie plină de peripeții. Pentru că autenticitatea operei nu a fost probată, are mai mulți proprietari, dispare și reapare în diferite colecții. În anul 1900, pictura se afla în posesia lui Francisc Cook, primul Viconte de Monserrate. În anul 1958, fiind grav deteriorată, urmașii lui Cook o vând pentru suma de 45 lire sterline.

În anul 2005, un consorțiu de artă o achiziționează. Opt ani mai târziu, un colecționar rus o achiziționează contra sumei de 127,7 milioane de dolari. Pe 10 octombrie 2017, opera este scoasă la licitație, prețul de pornire fiind de 70 milioane $. A fost vândută cu ușurință la sumă de 450 milioane $.

Precedentul record aparținuse operei lui Willem de Kooning, un pictor abstract impresionist, autor al lucrării Intercharge, pictură vândută cu 300 milioane de dolari.
Salvator Mundi este considerată Sfântul Graal al picturii și este ultima operă al lui Leonardo da Vinci.

Mona Lisa vs Salvator Mundi

Loading...

Cu toate acestea, cea mai cunoscută operă a lui Leonardo da Vinci este Mona Lisa. Pictura are dimensiuni mici și este realizată în culori sumbre. Pictura a fost realizată pe lemn de plop, în perioada 1503-1506.

Pictura depășește caracterul de portret al unei persoane și se ridică la valori generale și semnificații ample pe planuri multiple.

Leonardo da Vinci este întruchiparea conceptului de geniu creator din perioada de apogeu a Renașterii. Singurul mare neajuns al acestui geniu universal era că întreținea în el o veșnică neliniște. El nu a dus la bun sfârși nimic din ceea ce și-a propus. A trăit 67 de ani, dar producția lui artistică este redusă, comparativ cu cea a artiștilor care au murit tineri.

Generații întregi de istorici au emis ipoteze cu privire la identitatea femeii din portret. O primă variantă este că era soția unui comerciant florentin. Alții susțin că ar fi vorba despre o iubită a lui Giuliano de Medici sau este vorba despre un bărbat deghizat în femeie. Alții au spus că este vorba despre autoportretul lui Leonardo da Vinci.

Alți cercetători susțin că este vorba despre un androgin, jumătate bărbat, jumătate femeie, cunoscut fiind faptul că Leonardo da Vinci utiliza dublul simbol.

SALVATOR MUNDIUnii critici de artă susțin că maestrul a avut un model masculin. Același bărbat a pozat pentru tabloul Sfântul Ioan Botezătorul și Gioconda, iar acesta ar fi fost Salai, cel mai apropiat discipol al maestrului. Salai i-a fost apropiat pe tot parcursul vieții, unii susțin că ar fi fost iubiți, și a moștenit o mare parte a averii maestrului.

Celebrul psihanalist Freud spunea, Mona Lisa este un tablou celebru pentru că exprimă homosexualitatea și narcisismul lui da Vinci. Zâmbetul Monei Lisa este o manifestare a subconștientului artistului, legată de înstrăinarea de mama sa, la vârsta de patru ani.

loading...

Comentariile sunt închise.