SALVATOR MUNDI, O PICTURA CONTROVERSATA

SALVATOR MUNDI, O PICTURA CONTROVERSATA

În anul 2017, celebrul tablou Salvator Mundi, pictat de Leonardo da Vinci, era vândut cu fabuloasa suma de 450 milioane de dolari. Cei care au realizat licitaţia nu au furnizat date cu privire la identitatea cumpărătorului.

Tabloul are o lungime de 65 cm și o lăţime de 45 cm și îl reprezintă pe Hristos cu mâna dreaptă ridicată, binecuvântând omenirea, iar în cea stânga având un glob transparent.

Pentru că tabloul nu a mai fost expus în ultimii doi ani, jurnaliştii de la The Wall Street Journal au efectuat o investigație și au ajuns la misteriosul cumpărător. Este vorba despre Badr ben Abdallah, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Mai multe surse susțin că celebrul tablou se afla la bordul yachtului Serene, un loc preferat de prințul moștenitor. Tabloul Salvator Mundi a fost pictat de Leonardo da Vinci la cererea regelui Franței, Louis al XII-lea. Tabloul nu a rămas mult timp în Franța, pentru că sora regelui, Henriette Marie, l-a luat cu ea după căsătoria cu regele Angliei.

Mult timp, nu s-au cunoscut date despre locul unde s-ar fi aflat tabloul. În anul 1900, tabloul intra în posesia unui colecţionar englez care îl achiziţionează cu o sumă derizorie, 40 de lire, din cauza faptului că experții în pictura nu au identificat corect autorul tabloului.

După ce a fost restaurat în anul 1999, tabloul a fost vândut la preţuri exorbitante, ajungând la suma de 450 milioane de dolari, fiind considerat cel mai scump tablou vândut până în zilele noastre.

Referitor la autenticitatea acestui tablou, sunt mulți specialişti care considera că autorul ar fi unul dintre discipolii lui Leonardo da Vinci. Jacques Frank, specialist în tehnica picturii italiene, susţine că tabloul a fost pictat de un discipol al marelui pictor, dat fiind existența unor detalii anatomice nespecifice corpului uman. În acest sens, el exemplifica rotaţia degetului arătător într-o mișcare imposibilă din punct de vedere anatomic.

Frank declara că Leonardo da Vinci era un mare cunoscător al anatomiei corpului uman și nu ar fi făcut o asemenea greșeala. Mai mult, în corespondenţa sa și în însemnările sale, Leonardo da Vinci nu a făcut niciodată referire la acest tablou.

SALVATOR MUNDI

Expertizat de cinci mari specialişti în pictura italiană, numai doi dintre aceștia l-au desemnat pe Leonardo da Vinci ca fiind autorul, ceilalți trei s-au abţinut a se pronunța.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
Share This