Descopera

Sagrada Familia, o biserică inspirată dintr-o altă lume

Sagrada Familia, capodopera neterminată a lui Antonio Gaudi, este una din cele mai populare atracţii turistice ale Barcelonei. Construcţia bisericii va mai dura câţiva zeci de ani, dar a devenit deja una dintre cele mai importante monumente ale Barcelonei.

Ideea construcţiei unei noi bisericii a fost lansată de către o organizaţie a cărei ţel era să oprească descreştinarea Barcelonei, ce începuse o dată cu industrializarea şi creşterea bogăţiei oraşului. Organizaţia a cumpărat o bucată de pământ în noul district Eixample, în anul 1877. Arhitectul Franciscio de Paula de Villar a făcut schiţa unei biserici neogotice, iar construcţia a început în anul 1882.

Un an mai târziu, arhitectul modernist Antonio Gaudi a preluat conducerea asupra construcţiei, la vârsta de 31 de ani. Din acel moment, Gaudi şi-a devotat întreaga viaţă construcţiei bisericii. În loc să rămână la planurile iniţiale, Gaudi a schimbat arhitectura în totalitate. Stilul neogotic al lui Gaudi se baza pe forme regăsite în natură.

La moartea sa din 1926, numai o faţadă, un turn, o absidă şi o criptă au fost terminate. Din pricină că Gaudi improviza în mod constant şi schimbă arhitectura în timpul construcţiei, el a lăsat în urma numai câteva schiţe şi modele, dintre care majoritatea au fost distruse în timpul războiului civil din 1936.

Cu toate acestea, arhitecţii au în minte ideea clară a ceea ce a vrut Gaudi să construiască. Ultima versiune a schiţelor sale era pentru o biserică de 95m înălţime şi 60m lăţime. Biserică va putea adăposti 13.000 de oameni. La finalizare, Sagrada Familia va avea 18 turnuri. Câte patru turnuri pe fiecare din cele trei faţade vor reprezenta cei 12 apostoli. Turnurile vor avea o înălţime de la 90 la 120m. Alte 4 turnuri vor reprezenta pe cei patru evanghelişti. Ele vor înconjura cel mai înalt turn, de 170m, dedicat lui Isus Cristos. Ultimul turn, dedicat Fecioarei Maria va fi construit deasupra absidei.

După moartea lui Gaudi în 1926, construcţia a încetinit dramatic datorită lipsei fondurilor şi războiului civil. Construcţia a fost reînceputa în ani 1950 şi până acum, încă două faţade şi 2 turnuri au fost terminate. Naosul principal a fost acoperit în anul 2000. În ultimii ani, construcţia s-a concentrat pe naos şi pe faţada sudică, cunoscută şi că Faţada Gloriei. Aceasta faţadă va înfăţişa viaţă şi moartea.

loading...

Prima faţadă, cea dinspre est, este cunoscută ca Faţada Naşterii Domnului. A fost terminată de însuşi Gaudi şi ornamentată într-un stil baroc cu motive ce înfăţişează animale şi plante.

În partea opusă este Faţada Patimilor. Construcţia a fost terminată în 1954, dar numai în 1987 sculpturi înfăţişându-l pe Isus crucificat au fost adăugate. Imediat după ce au fost instalate, figurile abstracte au cauzat o furtună de critici, deoarece stilul era diferit de cel al lui Gaudi.

Sagrada Familia – Faţada Patimilo
Cu toate că Sagrada Familia este departe de a fi realizată, se merită a fi vizitată. Se poate vizita cripta unde se afla înmormântat Gaudi, iar un ghid vă va spune povestea bisericii şi a marelui arhitect. Turnurile pot fi vizitate de asemenea. Un lift şi o plimbare lungă vă vor duce într-un turn de unde puteţi avea o imagine frumoasă asupra Barcelonei.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top