Take a fresh look at your lifestyle.

SACRIFICIILE UMANE. De ce cereau zeii atât de mult sânge?

Machu Picchu a mai fost numit orașul celest sau visul pietrificat. Amplasat în junglă, într-o zonă inaccesibilă, Machu Picchu a fost descoperit în anul 1911, de un explorator american.

Știrea a făcut înconjurul lumii și cercetători din întreaga lume s-au deplasat în Peru pentru a studia celebrul sit. Cercetătorii se așteptau să descopere obiecte care au aparținut unei misterioase civilizații incașe, dar în afară de ruinele unui impozant oraș nu au descoperit nimic. S-a emis ipoteza că în momentul în care locuitorii au părăsit orașul, au luat cu ei toate obiectele.

Greu de acceptat o asemenea ipoteză. Arheologii au fost mai norocoși. Au descoperit 150 de mumii aparținând unor tinere fete. Conform specialiștilor, Machu Picchu a fost cel mai mare templu din America.

Descoperirea celor 150 de mumii i-au făcut pe unii cercetători să avanseze ideea că femeile virgine au fost sacrificate în anumite ritualuri dedicate cultului solar.

Cronicarul spaniol Cieza consemna că, în momentul în care spaniolii au ajuns în ținuturile populate de incași, au asistat la ritualuri în care femeile virgine erau îngropate de vii, alături de cadavrul unui bărbat. Ritualurile presupuneau și sacrificii ale copiilor care erau ofrande aduse zeului Soare. Sacrificiile umane se făceau pentru sănătatea împăratului și pentru succese militare. Atunci când împăratul Inca era bolnav, erau sacrificați cei mai frumoși și sănătoși copii.

Pachautec a fost împăratul incașilor care a decis construirea citadelei Machu Picchu, care este considerată ultima construcție a incașilor. În cultura incașă, exista credința că jertfa umană dă perpetuitate unei civilizații. Jerfele umane au fost practicate, conform scrierilor lui Herodot, și de traci, o populație indo-europeană care s-a stabilit în zona Balcanilor și a Europei Centrale.

Loading...

Geto-dacii practicau ritualul sacrificiului uman o dată la cinci ani. Erau aleși tineri care erau aruncați de la înălțime în sulițe. După ce își dădea ultima suflare, corpul era incinerat. În tot acest timp, marii preoți transmiteau incantații marelui zeu.

Dacă tânărul nu murea, era sacrificat un altul. Sacrificiile umane erau modul de a comunica cu divinitatea. În Istorii, Herodot descrie ritualul funerar al marilor războinici daci. Aceștia erau trimiși în lumea de dincolo, împreună cu soții și concubine. Liderii militari aveau mai multe soții și concubine care se luptau între ele să plece în lumea de apoi împreună cu marele războinic.

Femeia socotită vrednică era înjunghiată de cea mai apropiată rudă a defunctului. Capete de copii au fost descoperite lângă cadavrele marilor războinici daci la Sălacea, Pișcolț și Derșida. Zeii dacilor cereau mult sânge.

SACRIFICIILE UMANE

Astfel de ritualuri aveau loc și în anii în care recoltele erau slabe. Mircea Eliade scria că cei care urmau să fie sacrificați erau inițiați, pregătiți din copilărie, iar sacrificiile se făceau pe altare din lemn sau piatră.

loading...

Comentariile sunt închise.