Descopera

S-a descoperit dovada că în urmă cu 13.000 de ani o cometă uriașă a lovit Terra

Oamenii de știință eu emis, încă din 2007, teoria conform căreia în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, o cometă misterioasă a lovit Terra. Atunci a fost momentul în care viața pe planeta noastră s-a schimbat și numeroase animale au dispărut pentru totdeauna.

Această teorie, emisă de o echipă de specialiști în 2007, a generat numeroase controverse în ultimii ani. Motivul a fost acela că nimeni nu putea să ofere nicio dovadă reală că o cometă ar fi izbit Terra cu 12900 în urmă.

Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au reușit să facă lumină cu privire la această controversă. Ei au descoperit o rocă de mărimi considerabile în situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia, pe care există sculptate mai multe simboluri antice.

Acestea au fost traduse și în acest fel s-a ajuns la concluzia că aceste simboluri spun povestea cometei uriașe care la zguduit Terra în urmă cu 12.900 de ani.

Mai mult de atât, se pare că acest eveniment a schimbat dramatic viața de pe Terra. Dacă o cometă, care călătorea spre Pământ cu o viteză de 50 de kilometri pe secundă, ar fi intrat în atmosfera planetei noastre, atunci ea ar fi creat o străfulgerare puternică, a cărei temperatură ar fi ajuns la 2200 de grade Celsius. Pe lângă faptul că ar fi topit rocile de pe sol, asemenea temperaturi ar fi avut un impact catastrofic asupra multor forme de viaţă de pe Terra.

Mai multe animale, precum mamutul cu lână sau felinele cu colți pumnal au dispărut. Din cauza impactului violent, s-a declanșat o eră de glaciațiune, care a durat cel puțin 1000 de ani.

loading...

Atunci a fost momentul în care omul a înregistrat un declin, dar și un progres pentru că s-a abandonat sistemul nomad. Omul s-a stabilit în cele mai fertile regiuni, a învățat într-un fel sau altul agricultura și creșterea animalelor.

În acest sens, putem spune că acest eveniment este încă o dată dovada vie că evoluția pe această planetă se face doar în urma unor catastrofe de proporții, scrie sciencealert.com.

Göbekli Tepe

cometa - S-a descoperit dovada că în urmă cu 13.000 de ani o cometă uriașă a lovit Terra

Göbekli Tepe este un sanctuar Neolitic ridicat pe o creastă de munte din sud-estul Anatoliei, aflat la circa 15 km, nord-est, de orașul Șanlıurfa. Acesta este cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om.Cel mai probabil, sanctuarul a fost construit de către vânători-culegători în cursul mileniului al X-lea î.Hr., situl fiind excavat de către arheologi turci și germani încă din anul 1994

loading...
To Top