S-a aflat când vine marele cutremur din România, va fi ca cel din 1977

Specialistul spune că, potrivit unor analize care iau în calcul date din ultimii 1000 de ani, ţara noastră nu se va confrunta cu un cutremur major până cel puţin în anul 2040.

„Viitorul mare cutremur va fi în 2040, după analize făcute de peste o mie de ani. Aceasta e prima variantă, iar a doua variantă e ca un cutremur mare să fie în 2077 sau 2078”, a spus el.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, este însă de părere că un viitor mare seism nu poate fi prezis cu exactitate.

„Nu se poate estima, nu avem de unde să ştim când va fi următorul mare cutremur. Dumnezeu ştie sau Vrancea ştie când se va produce un cutremur.

„Pământul, la o adâncime mai mare, nu îl putem cunoaşte, nu se pot face decât estimări foarte grosiere. Ce se întâmplă la 130 de kilometri nu avem de unde şti deocamdată, scrie Kanald.ro.

Loading...

„Trebuie echipamente mult mai performante, cercetări foarte focusate pe anumite domenii ca să vedem care sunt fenomenele. Vrancea e o zonă complexă din punct de vedere seismic. Nu sunt metode de estimare a următorului mare cutremur şi a timpului când se va produce”, a declarat Constantin Ionescu.

Cele mai puternice cutremure din România au avut loc în anii

• 1802  (magnitudine 7,9 )
• 1812 (magnitudine 6,5 )
• 1829 (magnitudine 7,3 )
• 1838 (magnitudine 7,5 )
• 1908 (magnitudine 7,1)
• 1940 (magnitudine 7,7 )
• 1977 (magnitudine 7,4 )
• 1986 (magnitudine 7,1 )
• 1990, la 30 şi 31 mai, au avut loc două cutremure cu magnitudine 6,9 şi respectiv 6,4)
• 2004  – magnitudine 6 grade, dar nu a produs victime sau pagube materiale

Capitala României – Bucureşti – resimte puternic aceste seisme pentru că se află pe unda de şoc, dar şi din cauză că este situată pe un sol format din aluviuni, instabil şi cu depozite de roci noi, de altfel, fiind şi cea mai vulnerabilă zonă urbană din România.

De altfel, nu toate zonele ţării prezintă acelaşi nivel de risc seismic sau acelaşi grad de expunere la cutremur.

rp_cutremur.jpg

S-a remarcat faptul că în special Moldova şi Muntenia au fost, în multe cazuri, zguduite cu o violenţă mai mare de cutremure, în timp ce în Transilvania, de exemplu, efectele mişcărilor seismice au fost, în general, mai reduse.

Studiile recente de hazard seismic şi de zonare seismică a teritoriului României au confirmat că nivelul riscului seismic este considerabil mai ridicat în sudul şi estul ţării, în timp ce în Transilvania şi în extremitatea de vest a României riscul seismic este ceva mai scăzut. 

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și