ROVERUL MISIUNII APOLLO 15 A DISPĂRUT DE PE SUPRAFAȚA LUNII

ROVERUL MISIUNII APOLLO 15 A DISPĂRUT DE PE SUPRAFAȚA LUNII

Misiunea Apollo 15 a fost prima care a utilizat un rover pentru studierea suprafeței lunare. Roverul a parcurs 27,9 km. La sfârșitul misiunii, roverul a fost abandonat pe Lună.

Zona care a fost explorată cu ajutorul roverului a fost numită Rima Hadley, un fel de canion vulcanic cu o lungime de peste 80 km, cu o lățime de 1500 de metri și cu o adâncime de peste 300 m. În apropierea acestui canion, cei doi astronauți ai misiunii au descoperit un zid sub forma literei D, care nu avea origini naturale. Misiunea a fost numită Genesis Rock.

Pe tot parcursul misiunii, astronauții au informat centrul de control că au probleme cu vederea. În momentul în care închideau ochii, aveau flash-uri foarte puternice. Au fost sfătuiți să ia somnifere pentru a se putea odihni. Cu toate acestea ,cei trei astronauți nu au urmat un program de carantină la reîntoarcerea pe Pământ. Specialiștii de la NASA au considerat că nu este necesar, deoarece pe Lună nu există forme de viață.

În 2 septembrie 1970, NASA a anunțat anularea misiunii Apollo 18, fără să dea prea multe explicații.
În 25 februarie 1992, The Sun publică declarațiile astronomului David Bazea, cercetător la un observator din Anzii Cordilieri. El a declarat că timp de câteva zile a observat în orbita Lunii o adevărată flotă de obiecte misterioase care nu erau de origine terestră. Cu ajutorul unui telescop super performant, Bazea a observat că roverul abandonat pe suprafața lunară, dar și alte materiale abandonate de către astronauții misiunilor Apollo au dispărut.

Bazea a mai declarat că a anunțat NASA, dar oficialii nu au dat niciun răspuns. După acest interviu, a urmat publicarea unor imagini captate de sonda spațială japoneză Kaguya care au confirmat declarațiile lui Bazea. Materialele abandonate pe suprafața lunară dispăruseră. În plus, imaginile au prezentat urme pe solul lunar asemănătoare cu cele ale unui vehicul puternic.

Ultima misiune Apollo a avut loc în anul 1972. Astronauții au colectat roci, au efectuat diferite experimente, au înfipt steaguri pe solul lunar și au revenit pe Pământ.

Loading...

Mult timp, NASA a susținut că va construi o bază permanentă pe Lună, un fel de depozit de combustibil pentru misiunile spațiale care vor urma. Alți specialiști au susținut că vor amplasa telescoape de ultimă generație care vor studia inclusiv planeta Marte. Alții au susținut turismul spațial lunar care părea o afacere prosperă.

Nimic din toate aceste proiecte nu s-au materializat, cu toate că o călătorie spre Lună durează doar trei zile.
În 2017, administrația de la Casa Albă semna decretul prin care aloca NASA un buget de 19 miliarde de dolari. Mulți au considerat că este prea puțin, comparativ cu cele 600 de miliarde de dolari pe care armata americană le primește anual.

În prezent, o misiune pe Lună costă 103 miliarde de dolari, o sumă exorbitantă. Conform unui sondaj realizat, doar 53% dintre americani consideră oportună o deplasare pe Lună.

Specialiștii de la NASA au invocat faptul că suprafața lunară este plină cu cratere și bolovani, o adevărată amenințare pentru aselenizare. Un alt pericol îl reprezintă praful lunar. Luna este acoperită cu un strat de praf cu o adâncime de câțiva zeci de centimetri. Praful este încărcat electrostatic și este abraziv.

O altă problemă o reprezintă lumina Soarelui. Pentru că Luna nu are atmosferă protectoare, timp de 14,75 zile, suprafața lunară este expusă direct razelor Soarelui, după care, alte 14,75 zile este întuneric total. Luna este considerată un loc greu de supraviețuit. Este considerată unul dintre cele mai reci locuri din Univers.

loading...

Related posts