ROMÂNII ŞI MIRAJUL LUMII NOI

ROMÂNII ŞI MIRAJUL LUMII NOI

În perioada interbelică, peste 200000 de romani au plecat către Tara Făgăduinţei, America. Călătoria dură o lună. Plecau cu căruţele către Germania, de un se îmbarcau pe vapoare și treceau oceanul.

Romanii erau atrași de mirajul Lumii Noi. Primii care au hotărât să plece în America au fost iobagii grofilor unguri, sătui de umilința și sărăcie. Pe Statuia Libertății de pe insula Ellis este scris următorul text, trimiteţi-i pe cei fără adăpost și prinși în vârtejul vieții grele la mine.

Fenomenul emigrării era încurajat și de ziarele vremii care prezentau America o țara a democrației și plină de bogații.

Portivit documentelor, primii romani care au migrat în America au fost țăranii din satele sibiene, în anul 1900. Mulți și-au vândut toate bunurile pentru a-şi vedea visul realizat.

Traversarea Atlanticului dura 2-3 săptămâni, în condiții mizere. Pe un vapor se inghesiuiau 3000-4000 de persoane. Cei mai mulți romani au ajuns în America cu celebrul vas Capathia, vaporul care a preluat naufragiaţii de pe vasul Titanic. Prețul unei călătorii era de 180 de coroane.

Insula Ellis era poarta de intrare în America. Imigranţii erau supuşi unor controale medicale complexe. Cei care erau bolnavi erau trimiși în Europa pe cheltuiala companiei de transport.

Cât timp stăteau pe insula primeau cazare și mâncare gratuită. Imigranţii erau împărţiţi în două categorii. Cei care aveau rude în America și doreau să se stabilească acolo și cei care veneau pentru a munci o perioadă de timp.

Fiecare imigrant era obligat să aibă o sumă minimă la el, 5 lire, adică 25 de dolari. Pentru că nu cunoşteau limba engleză, cei mai mulți romani primeau alte nume în momentul înregistrării lor pe Insula Ellis. După o săptămâna, romanii admiși părăseau insula și se îndreptau spre marile oraşe, New York, Ohio, Detroit, Michigan. Acolo au lucrat în construcții de poduri, şosele, căi ferate, zgârie nori.

Portivit statisticilor, doar o treime din romanii plecați s-au întors în România. Cei care au rămas și-au deschis afaceri și și-au întemeiat familii. Emigraţia românească are propria ei istorie, iar istoriografia îl considera pe George Pomut, primul roman care în anul 1850, a ajuns în America.

Alte documente vorbesc despre un vas cu 120 de romani care a plecat din Constantă și a naufragiat în ținutul Ensenada din Mexic, unde au format o colonie, care la sfârșitul Primului Război Mondial avea 2300 de locuitori care vorbeau o limbă romana amestecată cu cuvinte spaniole.

În corespondenta savantului american Benjamin Franklin a fost descoperit un document despre un preot roman pe nume Samuila Damian care a ajuns în America în anul 1750.

Roma-Antica-Femei

Preotul plecase din Transilvania cu gândul de a face înconjurul lumii. În America, s-a împrietenit cu savantul american și chiar a participat la anumite experiențe cu privire la utilizarea electricităţii. După un timp, preotul a plecat în Jamaica, după care, Franklin i-a pierdut urma.

 
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu uita să dai un LIKE paginii noastre de Facebook. Astfel, vei primi toate articolele de Cultură Generală!
 
CATEGORIES
Share This