Spiritualitate

ROMÂNIA, ȚARA CU CEI MAI MULȚI PUSTNICI

Pustnicul Zosima a murit în anul 2008, la vârsta de 129 de ani. A fost înhumat în taină, în muntele Rarău, acolo unde a trăit o mare perioadă din viața sa. El și-a săpat singur groapa și a rugat pe un apropiat să nu-i pună cruce la mormânt, pentru că nu vrea ca cineva să vină la mormântul său.

Zosima și-a anunțat un apropiat să vină într-o anumită zi, pentru că el va muri. În ziua stabilită, totul era pregătit. Zosima își săpase groapa. Apropiatul său, un alt pustnic, l-a găsit întins pe un pat sărăcăcios, fără suflare.

Pe muntele Athos există locuri ascunse unde trăiesc pustnici, peste 20. Ei sunt numiți pustnicii nevăzuți.
În România, în județul Buzău, respectiv, comuna Colți, există multe grote unde au trăit și trăiesc pustnicii.

În comuna Aluniș, din județul Buzău, există o peșteră în care se spune că a trăit Sfântul Ioan Botezătorul. Se spune că, pustnicii din această grotă, practicau o formă de rugăciune tradițională, numită Isihasm, adică, rugăciune profundă, făcută în solitudine.

Părintele Cleopa susținea că, printre pustnici sunt și femei. El a vorbit despre maica Zenovia și călugărița Magdalena care trăiesc de mulți ani în munți. Ele trăiesc în grote, fără nici un ajutor și se hrănesc cu ceea ce găsește în pădure. Rareori ajunge cineva la ele și atunci ele refuză orice ajutor.
Unul dintre pustnicii din Moldova a spus că Dumnezeu a lăsat plantele și lemnul, care îl ajută să trăiască departe de civilizație.
Pustnicii cunosc zonele unde se află locurile cu ierburile tămăduitoare, timpul când acestea trebuie culese.
Câți dintre noi ar încerca o astfel de aventură, chiar și pentru o săptămână?

Părintele Onufrei trăiește de peste 20 de ani în Masivul Postăvarul. Coboară din când în când, în Scheii Brașovului, la biserică, pentru a asculta slujba. S-a născut la Cluj și după studiile teologice a rămas la mănăstirea Cernica, timp de 20 de ani.

loading...

După revoluție a plecat, considerând că, locul său nu mai este în biserică. Hrana lui este compusă din leurdă, ciuperci, urzici. Părintele Onufrei trăiește alături de doi câini, o pisică și niște găini, la o altitudine de peste 1700 de metri, în Postăvarul.

Se trezește la 5 dimineața, caută lemne, mâncare, se roagă, mai ales, începând cu miezul nopții, până la trei dimineața.

Se spune că, prin asceză, traiul simplu, omul își exprimă crezul în Dumnezeu și este mai aproape de el. Este o experiență dură și imposibilă pentru mulți dintre noi.

calugar rugaciune - ROMÂNIA, ȚARA CU CEI MAI MULȚI PUSTNICI

România are cei mai mulți pustnici din Europa, în special, în munții din Moldova. Majoritatea sunt călugări, care au preferat o viață retrasă, aproape de Dumnezeu.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top