Mistere

Descopera

ROMÂNIA SE AFLĂ PE HARTA CU ZONELE CELE MAI EXPUSE LA CUTREMURE DEVASTATOARE

2views

 În 4 martie 1977, s-a produs un cutremur care a avut o magnitudine de 7,2 pe scare Richter, durata 56 de secunde. Au fost 1570 de victime, dintre care 1350 în București, unde s-au prăbușit 33 de clădiri. În Bulgaria, în localitatea Sviștov s-au prăbușit trei blocuri și au murit o sută de oameni. Cutremurul s-a simțit până în Moscova. El a produs efecte puternice asupra solului, cum ar fi crăpături și fenomene de lichefiere a solului.

Cel mai puternic cutremur cu o magnitudine de 7,8 s-a produs în 1802. Atunci s-a prăbușit Turnul Colței. Nu au fost multe victime deoarece nu erau aglomerații urbane.  În 1838 s-a produs un alt cutremur cu magnitudinea de 7,5. Au fost peste 700 de victime.

În 10 noiembrie 1940 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,7. Atunci s-a prăbușit blocul Carlton, cea mai înaltă clădire din București. Victimile au fost în număr de 1000, dintre care 500 au fost găsite sub dărmăturile blocului Carlton.

Un alt cutremur cu magnitudinea peste 7 s-a produs în 1986. Nu au fost victime omenești.  Cel mai mare cutremur din SUA s-a petrecut în 1964, în Alaska, magnitudine 9,2 pe scara Richter, 131 de morți. S-au produs dislocări mari de gheață și tsunami ucigători. În aceeași zi au fost 11 replici, cu magnitudine de peste 6 grade, a fost distrus orașul Anchorage.

 În 1906, în California s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,8 și au fost 3000 de morți.  În 1960 în Chile a avut loc un cutremur de 9,6 pe scara Richter. Au rămas fără locuințe peste două milioane de oameni iar morți au fost peste 5000.

Loading...

Există credința că animalele pot prezice cutremurele. În anul 373 î.e.n.se pare că animale precum șoarecii, șerpii, nevăistuicele au plecat din orașul grecesc Helice cu câteva zile înainte să se producă un cutremur devastator. Documentele vorbesc despre un cutremur devastator, după care au urmat valuri uriașe, în urma cărora toate vasele spartane care se aflau în zonă au dispărut.

Sunt numeroase alte mărturii cum că animalele anticipează cutremurele, de exemplu somnii ies din apă pe mal, găinile nu mai ouă, șerpii ies din ascunzișuri, albinele părăsesc stupul. O teorie vorbește despre faptul că animalele simt vibrațiile pământului. O altă teorie susține că ele detectează descărcările electrice sau gazele emanate de pământ. Alții susțin că aud ultrasunetele  ce se produc în momentul fragmentării rocilor, sau că sunt sensibile la modificările câmpului electromagnetic al pământului.

 În 1975, oficialitățile chineze au evacuat cu câteva zile înainte de producerea unui cutremur, cu magnitudinea de 7 pe scara Richter, orașul Haicheng, grație studiului comportamentului animalelor. George Berkland, geolog, susține că înaintea unui cutremur devastator, se mărește numărul câinilor și pisicilor care se pierd.

Profesorul turc, Osman Bektaș a avertizat că în Marea Neagră există o falie care poate produce cutremure până la 7,5 grade Richter.  ONU avertizează că în cazul unui cutremur devastator, peste un milion de oameni sunt în pericol.

 Pe o hartă de hazard a cutremurelor în Europa, România se află în zona cea mai expusă la cutremure, alături de Grecia, Turcia, Italia. În cazul României cele mai riscante zone sunt cele din sud și sud estul țării unde cutremurele sunt mai dese și de intensitate mai mare.

Geofizicienii vorbesc despre posibilitatea producerii unui seism pe coasta nord-vestică a SUA, care poate să depășească magnitudinea de 9 pe scara Richter. Un astfel de cutremur s-a produs în acea zonă acum 300 de ani. Cutremurul a produs un tsunami uriaș care a ajuns până în Japonia, distrugând orașele de pe coasta oceanului.

În ceea ce privește relația Soare Pământ, cercetătorii au constatat faptul că energia primită de la Soare poate genera un fenomen sub numele de cutremur spațial. Când una dintre liniile câmpului magnetic se încarcă cu prea multă energie, se rupe iar o parte din energie se îndreaptă către Pământ.

Această linie poate atrage particule din atmosfera Pământului, formând un jet de plasmă. Aceste jeturi lovesc alte zone ale câmpului magnetic, producând cutremure de până la șase grade pe scara Richter.  În ceea ce privește predicțiile privind producerea unui seism, cercetătorii americani au lansat un experiment în acest sens. Ei susțin că atunci când nivelul energiei statice de sub sol crește, în următoarele zile se produce un seism.

cutremure

Activitatea subterană produce schimbări care produc curenți electrici intenși. În falia San Andreas din California se pot observa zece pulsuri într-o zi. Falia se mișcă în continuu. Înainte cu două săptămâni să se producă un seism, numărul pulsurilor crește, coborând la numărul obișnuit de pulsuri cu puțin timp înainte ca falia să se deplaseze și să se producă seismul.

George Purcaru, profesor la Universitatea Goethe din Frankfurt, a prezis seismul din 1977 din România. Întrebat când va fi un alt mare seism, el a declarat că în 2013. Calculele sale se bazează pe ciclicitatea seismelor.

loading...