România este în doliu! Regele Mihai a murit la 96 de ani

România este în doliu! Regele Mihai a murit la 96 de ani

Regele Mihai a murit, marți, a anunțat Casa Regală. Decesul Majestății sale a fost pronunțat la ora 13.00. Trupul Regelui va fi depus la Castelul Peleș timp de două zile. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș.

Președintele Iohannis a fost înștiințat în timp ce se afla la un dejun cu ambasadorii statelor UE. Cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria regelui.

Regele a murit la reședința sa privată din Elveția. ”La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteța sa Regală, Principesa Maria.

În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declarație către țară. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.

Trupul neînsuflețit al regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi pentru două zile în sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.

Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală”, a anunțat un comunicat al Casei regale.

Loading...

Istoria unui suveran

Pe 20 iulie 1927, după decesul regelui Ferdinand, care era bunicul său, Mihai I a devenit rege al României. Asta întrucât tatăl său, Carol al II-lea, moștenitor al tronului, renunțase oficial la succesiune.

Din cauza vârstei lui Mihai (6 ani), prerogativele au fost asumate la acel moment de o Regență, în perioada 1927-1930.

Contrar angajamentului de a nu mai avea nicio pretenție asupra tronului, Carol al II-lea a revenit în țară în 1930, proclamându-se rege. În această situație, lui Mihai i s-a conferit, pe 8 iunie 1930, titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. Carol al II-lea a fost obligat să abdice, pe 5 septembrie 1940, fapt care a determinat revenirea la tron a regelui Mihai I.

Pe 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost nevoit și el să abdice și să părăsească România. Cu pistolul pe masă, regele e ameninţat că, dacă nu renunţă la tron, o mie de studenţi aflaţi în închisoare, pentru că participaseră la un miting pro-monarhie, vor fi executaţi. Regele Mihai îşi pierde şi cetăţenia română, iar în perioada comunistă îi e interzis să revină în ţară.

După 1990, fostul Suveran a avut o relaţie destul de tensionată cu noile autorităţi de la Bucureşti. În decembrie 1990, Regelui i se permite să intre în România. Când ajunge în ţară autorităţile organizează o ambuscadă pe autostrada Bucureşti – Piteşti, iar fostul suveran e ridicat de poliţie şi dus la Aeroportul Otopeni, de unde e expulzat. Mai revine în România în primăvara anului 1992, când e întâmpinat de milioane de români, care îl aclamă.

Speriată de popularitatea Regelui, puterea de la Bucureşti îi interzice să mai revină în ţară. Mai mult, Ion Iliescu propune o lege prin care să se interzică pe viaţă intrarea în ţară a familiei regale. Ulterior, fostul suveran îşi recapătă cetăţenia română, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine definitiv în ţară în 2001.

Zece ani mai târziu, Majestatea Sa era invitat în Parlamentul României, la o şedinţă solemnă. Trecuseră mai bine de 65 de ani de când se adresase ultima dată naţiunii.

Dintre hobby-uri, e bine cunoscută pasiunea Regelui Mihai pentru automobile. Le conducea cu plăcere şi chiar le repara cu minuţie. Pe post de mecanic avea un partener de nădejde în persoana Reginei Ana.

regele mihai

Regele Mihai a cunoscut-o pe Ana Bourbon de Parma în 1947, la Londra, la nunta reginei Elisabeta a doua. Un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit. Regele Mihai şi Regina Ana au avut cinci fiice, Principesa Margareta, Principesa Elena, Irina, Sofia şi Maria.

Anul trecut, în martie, a decis să se retragă din viaţa publică, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României. Conform unui comunicat al Casei Regale, publicat pe 27 iunie 2017, „starea de sănătate a Majestatăţii Sale este fragilă”.

Realitatea

loading...

Related posts