Mozaic

ROMÂNI CELEBRI. DUMITRU DAN, OCOLUL PĂMÂNTULUI

În vara anului 1908 Touring Club de France lansează o provocare. Cine va parcurge 100000 de kilometri pe jos, ocolind Pământul, cu mijloace materiale proprii, va primi un premiu de 100000 de franci. Patru tineri români, studenţi în Paris, sunt tentați de suma fabuloasă pusă in joc. Cei patru erau foarte tineri, aveau 19 ani.

La acest inedit concurs se înscriu peste 200 de tineri. Singurul traseu care este acceptat este cel al românilor. Liderul grupului de români era un tânăr numit Dumitru Dan. El pune o condiție, să fie lăsați doi ani să se antreneze în România.

Recordul vremii aparținea italianului Armando Louy care parcursese 50000 de kilometri în 10 ani. Românii își propuneau o distanță dublă pe care trebuiau să o parcurgă în șase ani.

Întorși în România cei patru încep antrenamentele. Parcurg 45 de kilometri pe zi, iau cursuri de geografie și medicină. Marea aventură începe la 1 aprilie 1910. Cei patru sunt îmbrăcați în costume naționale și poartă opinci.

Ei sunt însoțiți de câinele Harap. Fiecare are în spate un bagaj de 8 kilograme. În cei șase ani de aventură ei urmau să primească după un grafic strict, în orașe stabilite, opinci și costume populare.

După trei zile ajung la Budapesta, urmează Viena unde dau un spectacol de folclor și câștigă primii bani. La granița cu Danemarca sunt arestați fiind considerați spioni. Sunt eliberați și ajung la Moscova. Mergeau zece ore pe zi și ritmul era infernal. Până la Teheran au băut ceai pentru că banii se terminaseră.

loading...

S-au îmbarcat pe un vas pentru a ajunge în Australia. Fiecare dintre cei patru avea montat la picior un dispozitiv numit pedometru care calcula distanța parcursă într-o zi. Aflați pe vas ei trebuiau să meargă pe punte timp de 10 ore.

În iulie 1911, unul dintre cei patru moare în India unde s-a intoxicat cu opium. Dumitru Dan va fi singurul care va continua drumul. Ceilalți doi s-au retras fiind bolnavi și răpuși de oboseală. Ajunge în Cuba unde este primit triumfal.

Călătoria lui Dumitru s-a desfășurat relativ bine. Ajunge în Salonic unde este obligat să întrerupă călătoria din cauza războiului. Parcursese 96000 de kilometri.

DUMITRU DAN OCOLUL P%C4%82M%C3%82NTULUI - ROMÂNI CELEBRI. DUMITRU DAN, OCOLUL PĂMÂNTULUI

După patru ani i se permite să parcurgă cei 4000 de kilometri și ajunge la Paris în 14 iulie 1923. Primește fabuloasa sumă. Dumitru Dan a fost înmormântat într-un cimitir din Buzău.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top