Take a fresh look at your lifestyle.

Rocile din Marea Neagra arata cum se inverseaza polii magnetici ai Terrei

O ultimă descoperire efectuată de oamenii de ştiinţă confirmă faptul că Pământul intră, după o anumită perioadă de timp indefinită, într-un proces de inversare al polilor magnetici. Un astfel de proces durează între câteva sute şi 5000 de ani, potrivit studiilor efectuate recent.

Omul de ştiinţă Norbert Nowaczyk, care a analizat mai multe roci din Marea Neagră, susţine că două inversări rapide ale polilor magnetici s-au petrecut acum 41.000 de ani. În decursul a numai câteva sute de ani s-au produs două astfel de procese. Aceste inversări pot fi ”citite” în mineralele magnetizate conservate în lava răcită, care indică fie spre nord, fie spre sud. În funcție de vechimea rocilor, se pot stabili perioadele în care polii s-au inversat.

Miezul de fier al Terrei funcţionează precum un magnet gigant care emană un câmp magnetic compus din doi poli, cel sudic şi cel nordic. Cel mai important este faptul că polii magnetici nu sunt similari cu cei geografici, astfel axa după care se învârte planeta nu este afectată atunci când se produce inversarea.

Câmpul magnetic al Pământului este foarte dinamic. Intensitatea acestuia a variat, de-a lungul timpului, între 50% mai mult decât în ziua de azi și 90 – 95% mai puțin”, susţine Nowaczyk.

Se cunoaşte foarte bine ideea că Pământul ar fi intrat de 250 de ani într-un proces de schimbare al polilor magnetici, care se poate încheia oricând. O legătură strânsă există între erupţiile vulcanice şi acest proces natural. Cea mai mare erupţie vulcanică din emisfera nordică din ultimii 100.000 de ani s-a petrecut la Campi Flegrei, în apropiere de Napoli, când roca şi cenuşa s-au împrăştiat peste întreaga suprafaţă din estul Mării Mediterane şi până în centrul Rusiei. Pe atunci câmpul magnetic al Pământului avea doar 25% din valoarea actuală. Acest fapt indică foarte clar că ne aflăm într-o perioadă scurtă a inversării polilor magnetici.

Loading...

Odată cu inversarea polilor magnetici ai planetei, anotimpurile şi toate ciclurile naturale care depind de poziţia planetei fata de Soare suferă schimbări semnificative. În telecomunicaţii, transmisii radio şi aviaţie vă fi haos. Animalele care migrează vor fi bulversate şi nu vor mai putea să se orienteze. Cea mai importantă schimbare pentru om va fi cea a climei pentru ca zonele fertile s-ar putea desertiza în următorii ani, iar nivelul oceanului va creşte.

loading...

Comentariile sunt închise.