Bizar

RITUALURI MISTERIOASE DIN MITOLOGIA ROMANEASCĂ

Când Dumnezeu vrea, deschide porțile cerului ca să vină ploaia. Sfântul Ilie, în caleașca sa, aduce ploaia, adică belșugul. În mitologia românească ploaia ocupă un loc aparte. Este importantă pentru tot ce înseamnă viață dar, are simbolul ei.

În vinerea Peștelui sau de Crăciun semnifică belșug. Când ploaia nu se mai oprește se aruncă trei linguri, în trei fântâni, se fură o icoană din biserică, iar copiii spun incantații.

Seceta este o pedeapsă divină. În credința populară românească există superstiția că dacă o să vezi un cadavru pe un fluviu, o să fie secetă. Dacă ai îngropat un vampir sau ai făcut vrăjitorie, va fi secetă.

În timpul secetei, românii aveau ritualul Caloianului sau ofereau bisericii în dar o icoană cu Sfânta Maria. Dacă se mănâncă mere rupte din pom, înainte de Sfântul Ilie, va fi secetă. Mărul reprezintă în credința populară românească, omul. Pomul plin cu flori reprezintă tinerețea. Pomul cu fructe maturitatea și pomul iarna, bătrânețea.

Mărul are și conotații erotice. Feciorii ofereau fetelor mere. Cele care acceptau deveneau iubitele acestora. Merii sunt plantați pe marginea drumului pentru că în credința populară reprezintă solitudinea și generozitatea. Poate mânca cine dorește din fructele sale.

Podul în credința populară reprezintă legătura dintre două lumi. Lumea noastră și cea de dincolo. După ce un convoi mortuar trece pe un pod, acesta trebuie spălat, pentru a îndepărta răul. Dacă cineva va trece în lunea Paștelui pe un pod, va putea să cunoască persoanele care fac vrăjitorie.

loading...

Găina sau cocoșul au un rol în ritualul funebru. Înainte să fie aruncat pământ peste sicriul din groapă, se trece o găină peste sicriu, pentru a arăta sufletului drumul pe care îl va parcurge, către cealaltă lume.

Vița de vie este un alt simbol în mitologia românească. Când Noe și-a construit arca, a venit diavolul și i-a oferit o viță de vie și vin. Noe i-a spus lui Dumnezeu întâmplarea. Dumnezeu a întrebat, cine a făcut vinul? Noe i-a răspuns că omul. Ia-l cu tine, a zis Dumnezeu.

Cultura viței de vie, la care geții au renunțat, într-o zi când Zamolxis le-a cerut acest lucru, are un adevărat ritual la români. Se fac rugăciuni de Paști și de Sfântul Gheorghe pentru ca recolta să fie bogată, strugurii să nu fie mâncați de insecte.

La mijlocul lui august, pentru a proteja strugurii de intemperii, se procedează la un ritual de exorcizare a pământului unde este cultivată vița de vie. Rugăciuni și pământ de pe un mormânt proaspăt sunt mijloacele prin care se realizează ritualul.

mitologie nordica - RITUALURI MISTERIOASE DIN MITOLOGIA ROMANEASCĂ

Vinul este folosit la botez, nunți și la înmormântare. Sunt zone unde mortul este stropit cu vin. Se spune că de Crăciun, sfinții fac baie în vin. În noaptea de Sfântul Vasile, apa din fluvii se transformă în vin.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top