Take a fresh look at your lifestyle.

Rex, primul om bionic din lume

Rex (robotic exoskeletons) este primul om bionic construit cu ajutorul membrelor și organelor artificiale. Costul acestui proiect s-a ridicat la un milion de dolari și din cauza momentului în care știința se contopește cu etică, primul om bionic naște numeroase controverse în rândul oamenilor de știință.

Progresul de care dă dovadă știința în ultimii ani este evident, iar odată cu dezvoltarea primului om bionic oamenii de știință își pun o problemă vitală: dacă aceste părți construite în laborator vor fi mai performante decât cele naturale?

În acest sens, s-a născut ideea că din dorința de a ajuta medicina, știința poate naște adevărați monștri construiți în laborator, care vor sfida viața așa cum a fost ea propusă de Mama Natură. Este evident faptul că unii oameni au nevoie ca unele organe sau membre să le fie înlocuite în cazul deteriorării acestora, dar dacă ajungem să dezvoltăm oameni mai performanți în laborator oare nu se va depăși granița eticii naturale?

rex

Dacă în privinţa membrelor bionice, calitatea lor superioară nu poate fi contestată, exista ceva ce tehnologia modernă încă nu a putut reproduce: creierul uman. Chiar şi în acest domeniu se fac însă progrese. Cercetătorii de la Universitatea de Sud din California încearcă să facă microcipuri care să poată vindeca boala Alzheimer.

La rândul său, George Annas, profesor de bioetică la Universitatea din Boston, precizează: “Riscăm să schimbăm esenţa fiinţei umane. Vom construi noi specii, care se pot întoarce împotriva noastră, ca în Frankenstein. Asta se întâmplă când mergem prea departe”.

Loading...

Robotul a fost construit de britanicii Richard Walker şi Matthew Godden, care au folosit membre şi organe bionice, împrumutate de la laboratoare de cercetare din întreaga lume. Rex va fi folosit într-o emisiune televizată de postul Canal 4.

loading...

Comentariile sunt închise.