Bizar

REGINA ELISABETA, PRIMA PUBLICITATE DIN LUME

În ciuda unei admirații sincere, Eminescu a avut o relație glaciară cu regina Elisabeta. Eminescu nu a dorit să frecventeze curtea regală și s-a întâlnit cu regina numai de două ori.

Regina Elisabeta și Eminescu s-au născut sub aceeași zodie, Capricon. În timpul vieții reginei Elisabeta, Casa Regală din România era una dintre cele mai sărace din Europa și își completa veniturile din drepturile de autor și din reclamele Elizabetei pentru mașini de scris.

În anul 1879, Eminescu traduce o poezie scrisă de regină în limba germană. În anul 1882, urmează o întâlnire între cei doi. Regina era o mare susținătoare a artelor. Saloanele sale erau frecventate de Titu Maiorescu, George Enescu, Vasile Alecsandri și de Mite Kremnitz, cumnata lui Maiorescu.

Despre Mite Kremnitz s-a spus că a fost iubita lui Eminescu și muza pentru poezia Atât de fragedă. Pentru că Eminescu a evitat atâția ani să vină la regină, aceasta intervine pe lângă Maiorescu.

Eminescu vine îmbrăcat într-un frac împrumutat, taciturn și îngândurat. După întâlnire, Eminescu i-ar fi reproșat lui Maiorescu că s-a dat în spectacol.

Eminescu a fost servit personal de regină cu ceai. Regina scria în jurnalul său, un zeu a fost servit de o servitoare. Mai târziu, regina îi cere o opinie asupra unei poezii a sale. Eminescu i-a spus, Majestate, în forma actuală cred că nu ar trebui să fie publicată. Elisabeta a fost ofensată de aceste observații și i-a spus, uiți că vorbești cu regina?

Eminescu i-a răspuns, dar nu și cu regina poeziei. Delavrancea scria că doar două persoane au avut curajul de a contesta poeziile reginei, Kogălniceanu și Eminescu. După acest incident, relațiile dintre regină și Eminescu s-au răcit. În anul 1883, după apariția Luceafărului, regina spunea că poemul este o proastă imitație după Alecsandri.

Viața reginei Elisabeta a fost marcată de moartea fiicei sale, la vârsta de patru ani. Faptul că nu a mai putut avea copii a fost o adevărată dramă. Regina nota în jurnalul său că a pierdut 17 sarcini. Pentru a trece peste aceste probleme, regina a început să scrie poezii sub pseudonimul Carmen Sylva. A scris peste 1000 de poezii, 90 de nuvele, 4 romane.

Regina apare în prima reclamă publicitară din lume pentru o companie care producea mașini de scris. Multe dintre scrierile sale au dispărut, fiind distruse chiar de regele Carol care se opunea ca regina să fie scriitoare. Regina a fost o mare susținătoare a lui Eminescu. L-a recompensat cu premiul Bene Merenti și chiar a dorit să-l ajute cu o sumă importantă de bani. Eminescu a refuzat banii.

646x528 - REGINA ELISABETA, PRIMA PUBLICITATE DIN LUME

Despre Eminescu regina scria, părea neliniștit și răvășit, parcă venea dintr-o altă lume. Trăsăturile feței trădau oboseala unei tinereți trăite fără bucurii. Când i-a lăudat poeziile, Eminescu i-a spus, versurile se desprind de noi ca frunzele moarte de copaci. După moartea soțului ei, regele, I.G.Duca scria, avea o groaznică senzație de părăsire, fără copii, fără soț, fără rude.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top