The news is by your side.

Regele Mihai, istoria abdicării

În noiembrie 1947, regele Mihai se afla la Londra, la nunta reginei Eisabeta a II a, ocazie cu care o va cunoaște pe viitoarea sa soție, prințesa Ana de Bourbon Parma.

A oscilat mult până să plece la Londra, dat fiind situația din România și din Bulgaria, unde monarhia fusese înlăturată. Petru Groza a insistat să meargă la Londra, sperând că nu se mai întoarce.

La sfatul expres al lui Winston Churchill, mai presus de orice un rege trebuie să fie curajos, regele se reîntoarce în țară, unde îl anunță pe Petru Groza că se va căsători. Căsătoria regelui complica lucrurile pentru comuniști și ducea la creșterea popularității regelui. Comuniștii trebuiau să acționeze rapid.

Dacă la plecarea sa către Londra, Petru Groza, Dej erau veseli, când s-a reîntors regele, în gara de la Moșoaia, era o atmosferă glaciară.
În lipsa regelui, Tito vine la București unde împreună cu Groza și emisarii sovietici pun la cale înlăturarea regelui. Împreună cu mama sa, regele se retrage la Sinaia pentru a sărbători Crăciunul. În 29 decembrie, regele primește un telefon prin care era invitat să vină urgent la București.

Se retrage la Palatul Elisabeta unde batalionul de gardă fusese înlocuit cu agenți KGB și unități ale Ministerului de Interne. Sovieticii dăduseră un ordin precis. Până pe 1 ianuarie, regele trebuie să fie alungat. Regele era prizonier în reședința sa. În 30 decembrie, Petru Groza, purtând un pistol ostentativ, însoțit de Dej, îl vizitează pe rege și îi propune o înțelegere amiabilă în urma căreia să părăsească România.
Regele refuză și spune că dorește o consultare populară, un referendum.

Revista Time scria că regele ar fi fost amenințat de regimul comunist că va executa 1000 de studenți dacă nu abdică. În interesul poporului român, scria Majestatea Sa, abdic.

Seara se întrunește Marea Adunare Națională sub președinția lui Sadoveanu. Este proclamată republica. La Sinaia, Castelul Peleș, reprezentanții guvernului inventariau bunurile și puneau sigilii. Regele și mama sa au ajuns la Sinaia flancați de trei mașini ale Securității. Gara era înțesată de soldați. Regele povestea că unul dintre soldați nu a respectat ordinul și l-a privit pe rege. Soldatul avea lacrimi în ochi.

În data de 3 ianuarie 1948, regele împreună cu mama sa, regina Elena și o suită formată din câteva persoane au părăsit România cu un tren care a plecat din gara Sinaia. Gara a fost împânzită de militari care au fost obligați să stea cu spatele la tren și la culoarul pe care l-au făcut ca regele și suita sa să treacă către tren.

regele-mihai-1 Regele Mihai, istoria abdicării

Regele spunea, am plecat cu moartea în suflet. Agenții Securității au scris în rapoartele din 3 ianuarie 1948, regele a avut asupra sa 12 geamantane care la graniță au fost controlate. Banii și bijuteriile aparținând însoțitorilor săi au fost confiscate. În una dintre valize, regele avea un tricolor.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și