Regele Jayabaya, Nostradamusul Indoneziei din secolul al XII-lea

Regele Jayabaya, Nostradamusul Indoneziei din secolul al XII-lea

Regele Jayabaya este cunoscut în Indonezia precum un profet notoriu și în zilele noastre. Chiar dacă a trăit în secolul al XII-lea, profetul este supranumit Nostradamus al Indoneziei, iar profețiile sale sunt de actualitate.

Spre deosebire de predicțiile astrologului francez, profețiile lui Jayabaya sunt încă puternice din punct de vedere cultural și politic în Indonezia modernă.

Jayabaya a fost un rege hindus care a condus regatul Kediri. El este creditat pentru faptul că a introdus regatul Java de Est într-o prosperitate fără precedent și este amintit pentru profețiile sale. Printre predicțiile sale care s-au adeverit a fost sosirea invadatorilor olandezi care au colonizat insulele indoneziene. Evenimentul a avut loc la mai bine de 800 de ani după moartea sa.

Regele Jayabaya, profetul Indoneziei

Regele Jayabaya a condus regatul Kediri timp de 22 de ani începând cu anul 1135. Este printre cei mai populari și cunoscuți regi din istoria Indoneziei.

El a fost epitetul unui ratu adil, sau „doar rege”, restabilind ordinea socială în Java după o perioadă de conflict. O rivalitate între doi regi, frați, care stăpâneau părțile opuse ale insulei a născut un război civil, iar după ce Jayabaya a devenit rege al regiunii Kediri a reușit să reunească cele două regate.

Regele Jayabaya

Sub stăpânirea lui Jayabaya, Kediri a prosperat. Agricultura a evoluat și foametea a încetat.

Bogăția și influența regatului Kediri au fost chiar documentate în textele chineze din secolul al XII-lea din Zhou Qufei. În cartea sa, Lingwai Daida , care se traduce prin Răspunsurile de dincolo de munți , Zhou a scris despre regatul prosper din Java, care a rivalizat cu bogăția Chinei.

Domnia lui Jayabaya a fost marcată și de sprijinul său pentru artă, în special pentru operele literaturii hinduse la acea vreme. El a patronat câțiva poeți celebri, în special frații Empu, Sedah și Panuluh.

Acestia sunt crediti ca au scris Bharatayudha , o reeditare javaneza a epopeei indiene Mahabharata. Prologul cărții îl numește pe regele Jayabaya drept patronul celor doi poeți.

Ca mulți regi dinaintea lui, Jayabaya și-a legitimat dreptul la tron ​​prin pretenția de a fi considerat descendentul zeilor. Unele texte istorice susțin că este stră-strănepotul zeului hindus al înțelepciunii, Brahma, în timp ce altele scriu că este reîncarnarea lui Vishnu, zeitatea cu patru arme care restabilește ordinea lumii.

Profețiile regelui Jayabaya

Profețiile lui Jayabaya, cunoscute sub numele de Serat Jayabaya , sunt un set de cronici și strofe. Transpuse prin tradiție orală, cea mai veche copie scrisă a fost realizată în 1835, la aproape 700 de ani după moartea sa.

Astfel, profețiile așa cum le cunoaștem astăzi s-au schimbat, fără îndoială, iar forma lor originală rămâne un mister – deși au încă o putere puternică asupra culturii indoneziene.

Unele dintre predicțiile lui Jayabaya erau atât de vagi încât nu numai că puteau fi interpretate în moduri numeroase, dar jocul de cuvinte era imposibil – similar cel al astrologului francez Nostradamus.

Dar, spre deosebire de cele ale lui Nostradamus, profețiile lui Jayabaya sunt încă „extrem de populare și semnificative din punct de vedere politic”.

Regele Jayabaya

Unele dintre profețiile lui Jayabaya erau foarte specifice, adeverindu-se. 

Una dintre cele mai cunoscute predicții ale lui Jayabaya a fost sosirea bărbaților cu pielea albă, care ar ocupa Java pentru foarte mult timp. Profeția a fost oglindită în colonizarea Indoneziei de către olandezi, care au ajuns pentru prima dată în arhipelag în 1595 – la mai bine de 400 de ani de la domnia lui Jayabaya.

Această prezicere a fost urmată de profețiile sale despre bărbații cu pielea galbenă dinspre nord, a căror sosire ar marca sfârșitul controlului bărbatului alb asupra insulei și care ar ocupa apoi Java pentru durata de viață a unei tulpini de porumb.

Această predicție a corespuns cu sosirea japonezilor, care au invadat Indonezia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru câțiva ani(un timp scurt, deși mai lung decât durata de viață a unei tulpini de porumb, care este de doar câteva luni).

Moștenirea lui Jayabaya

În acest moment, cele mai multe dintre profețiile lui Jayabaya se referă la trecutul Indoneziei, însă există un Serat Jayabaya pe care unii indonezieni, în special javanii , cred că nu a ajuns încă la bun sfârșit.

El a prezis sosirea unui ratu adil (conducător) care ar duce Indonezia în Epoca de Aur. Potrivit lui Jayabaya, acest individ ar fi cel mai mare lider pe care Java l-a cunoscut vreodată.

Profeția spune așa:

Când trăsurile se vor conduce fără cai,
iar navele zboară pe cer,
un colier de fier înconjoară insula Java…
Când femeile poartă haine pentru bărbați,
iar copiii își neglijează părinții îmbătrâniți,
știm că timpul nebuniei a început.

Trăsurile fără cai, corăbiile care zboară pe cer, femei care poartă haine bărbaților și copii care își ignoră părinții…sunt lucrurile care se petrec în ziua de astăzi peste tot în lume. Interesant este faptul că aceste lucruri erau de neconceput în vremea profetului și le-a scris sub forma unor reproșuri aduse lumii viitoare. Din păcate aceste lucruri chiar se întâmplă în ziua de astăzi și pentru noi sunt o normalitate. 

Regele Jayabaya

Mai mult, conform premoniției lui Jayabaya, ascensiunea acestui mare lider va începe prin abordarea celor mai mari provocări ale Indoneziei de a restabili armonia și justiția.

Profeția a fost folosită pentru a energiza indonezienii pentru a lupta pentru independență în 1945 și a fost folosită din nou și de fiecare dată când Indonezia se confruntă cu o criză politică; fiecărui lider îi place să se gândească la sine ca un ratu adil , salvatorul din profeția lui Jayabaya.

Partea cea mai ciudată? Jayabaya a prezis, de asemenea, cataclismul final al lumii se va întâmpla în anul 2100. Acest cataclism final este de fapt Apocalipsa, care va schimba pentru totdeauna viața de pe Terra.


Ne găsești pe Facebook, pe pagina Cultură Generală, pe Grupul Cunoașterii sau pe canalul de Youtube, Efemeride TV!


 

Loading...
CATEGORIES
TAGS

COMMENTS

Wordpress (0)