Realitatea se modifică în funcție de deciziile pe care le luăm

Realitatea se modifică în funcție de deciziile pe care le luăm

Realitatea este o mare enigmă. Există mai multe realităţi, în funcție de deciziile pe care le luăm. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulți fizicieni de la California Institute of Technology. Sean Caroll, fizician, a declarat, nu știm dacă numărul acestor lumi este finit sau infinit, dar cu siguranța, ele există.
Celebrul fizician Albert Einstein se întreba, unde sunt locurile unde un obiect ar fi putut fi?

Ce este realitatea?

Conform acestor specialişti, fizica cuantică este la limita posibilului, este contra-intuitiva și aproape imposibil de a fi înţeleasă. Realitatea este o rețea de linii infinite ale timpului. Aceste explicații sunt cunoscute sub denumirea de teoria lumilor multiple sau teoria Everett care a generat numeroase controverse între fizicieni.

În anul 1950, Hugh Everett era student la Universitatea Princeton și studia mecanica cuantică. El a fost primul care a susținut că materia nu exista sub forme de particule sau de unde, ci sub ambele forme în același timp. Fenomenul a fost numit superpoziţie. Obiectul cuantic pe care îl observăm este sub formă de particulă, formă de unda fiind invizibilă.

Realitatea

Everett a mai susținut că Universul este divizat cu ajutorul liniilor de timp. Conform teoriei, pe o linie de timp, obiectul poate fi o particulă, iar pe altă linie a timpului este undă.

Realitatea, o natură misterioasă

Dacă teoria lumilor multiple este reală, ne întrebam care este natura realităţii? Trăim într-un timp alternativ infinit? Poate aceeași persoană să facă lucruri diferite, în același timp, în lumi diferite?

În anul 1967, Andrei Saharov, om de știința, emitea ipoteză conform căreia exista un univers paralel, în care domina antimateria. În acest univers, nu numai materia este înlocuită de antimaterie, ci și timpul se scurge în sens invers.

Universurile care se afla la distanţe mici, interacţionează. Cu siguranța, oamenii de știința vor putea dovedi această teorie cu ajutorul celui mai mare accelerator de particule din lume, LHC, unde, în timpul coliziunilor dintre protoni, ar putea fi detectate resturi care provin din alte universuri.

Dacă această teorie este reală, ea vine în susţinerea teoriei corzilor, conform căreia în fiecare dimensiune exista o realitate. În teoria stringurilor, particulele elementare sunt formate din stringuri, corzi sau sfori, aflate sub excitaţie și care plutesc în continuumul spaţiu-timp.
Mulți au avansat ideea că putem intra într-o lume paralelă prin intermediul viselor.

Iluzie sau adevăr?

George Smoot este laureat al premiului Nobel pentru fizică. El a făcut o declarație care ne-a stârnit interesul și anume că trăim într-o simulare informatică.

El a făcut comparația cu un joc video în care sunt create realități virtuale. El susține că va veni o zi, în care informațiile din creierul uman pot fi descărcate într-un ordinator.

El a mai precizat că, în acest moment, neuronii pot fi cartografiați și că descărcarea acestora într-un ordinator este o chestiune de timp.

Realitatea

Smoot mai susține că o dată cu neuronii și spiritul individului va putea fi preluat de calculator. El extrapolează ipoteza comparând mega universul care este format din componente numite mini-universuri. O inteligență artificială foarte evoluată face simulări pe noi, oamenii, într-un univers simulat. Poate să pară un scenariu SF pentru unii dintre noi, dar această ipoteză am mai întâlnit-o și la alți oameni de știință.

Conform legii lui Moore, un calculator își dublează performanțele, o dată la doi ani. Conform unui specialist NASA, peste 10 ani omenirea va avea un calculator care să poată să preia informațiile creierului uman. Mai mult, calculatorul va putea prelua toate experiențele de viață ale unei persoane cu vârsta de 80 de ani.

Visele transcend realitatea

Filosoful chinez Tchuang-tseu, care a trăit în anul 300 î.Hr., susținea că în toate visele sale el este un fluture. Aceste vise l-au făcut să aibă o mare dilemă, este om sau fluture?

El a fost printre primii filosofi care și-a pus întrebarea dacă trăiește în realitate sau într-o iluzie. Această ipoteză tulburătoare ne duce cu gândul la faptul că suntem biți, energie, informație între două circuite ale unui calculator.

Toată evoluția noastră s-a realizat pornind de la o tehnologie universală profundă. Ne punem întrebarea dacă ADN-ul uman, sistemele biologice, sistemele matematice complexe sunt proba că trăim într-un univers simulat:

Suntem singuri în Univers

Dacă matematica și algoritmii au existat înainte de crearea omului, putem admite că omul este opera unei inteligențe superioare, personaj într-un univers simulat sau o realitate virtuală. Să facem un exercițiu de imaginație. Ce s-ar întâmpla cu omenirea dacă această ipoteză este adevărată? S-ar putea crea un haos general, ar interveni o schimbare majoră?

Nick Bostrom, profesor la Universitatea Oxford a declarat că dacă această teorie se va dovedi adevărată, cosmosul pe care-l observăm este o infimă parte din ceea ce există în realitate.

Dacă trăim într-o matrice coordonată de o putere artificială colosală și noi, l-a rându-ne, putem crea o matrice proprie. Bostrom a mai adăugat că senzația de deja vu se produce ca urmare a unor modificări care au avut loc în matrice.

loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)