Mistere

Istorie

Războiul religiilor: Masacrul hughenoților

5views

Masacrul hughenoților a avut loc din ordinele lui Francois, ducele catolic de Guise, la data de 1 martie 1562. Aceşti protestanți francezi proveneau în special din rândul nobilimii și ale noii clase de meșteșugari. Conflictul dintre protestanți și catolici a produs multe drame în Franța, fapt pentru care, imediat după masacru, hughenoții au început să omoare preoți și au violat călugărițe. Aceasta era modalitatea lor de protest pentru că fuseseră alungați din cele mai multe orașe, reușind să păstreze orașele Rouen, Lyon și Orleans.

În această luptă aberantă în numele religiei, ambele părți au plătit cu foarte multe vieți. Regele Carol al IX-lea avea în acea vreme doar 13 ani și nu putea pune capăt acestei situații dramatice. Pe 19 martie 1563, Caterina de Medici a semnat tratatul de pace de la Amboise, care punea capăt luptei dintre catolici şi protestanți. Edictul a venit la doar o lună după ce ducele de Guise fusese asasinat de către un hughenot.

În Anglia, acest conflict a înăsprit atitudinea reginei Elisabeta față de catolicii din propria ei țară. Ea îi tolera pe disidenți, dar nu avea ochi prea buni pentru catolici pentru că avea senzația că regina Maria a scoțienilor îi susținea necondiționat. Datorită acestei situații ciudate, hughenoții din Franța, în frunte cu Gaspard de Coligny, au organizat o expediție de colonizare a lumii noi. Flota a traversat oceanul și a ajuns până la coastele Floridei. Acolo disidenții au pus bazele unei colonii independente.

În Franța războiul religiilor a continuat, în 1567 trupele catolice au atacat o armată de protestanți. În urma luptelor, conetabilul de Montmerency a fost ucis. Pentru încă o dată, Caterina de Medici a mai semnat un alt trata de pace, dar nici acesta nu a reușit să pună capăt conflictului religios.

În 1572, a avut loc cea mai groaznică oroare a acestui război, masacrul din noaptea de Sf. Bartolomeu. Au fost uciși 50.000 de hughenoți în Paris, dar și în alte orașe din Franța. Protestanții erau decapitați, fie aruncați pe geam, sau pur și simplu înjunghiați. Nu se mai ținea cont de nimic, toate normele morale și umane erau încălcate în numele religiei. În acea noapte, cele mai oribile crime poate din istoria Franței s-au petrecut și doar în numele religiei. Acest război de neînțeles a fost o rană majoră în inima Franței, pentru care a suferit multe zeci de ani. Economia, cât și expansiunea socială au fost suprimate de rănile unui conflict fără sens.

Loading...
loading...