RASPUTIN, EMINENȚA NEAGRĂ A ROMANOVILOR

Grigori Rasputin este una dintre cele mai controversate figuri din istoria Rusiei. El s-a născut în anul 1869, în Siberia. În adolescență, intră în secta Khlysts, ai cărei adepți promovau autoflagelarea. Ei susțineau că mântuirea se obține prin păcătuirea în grup.

În anul 1905, Rasputin ajunge la Sankt Petersburg. Devine celebru prin imaginea sa de predicator și vindecător. Un an mai târziu, avea să ajungă consilierul personal al țarinei. Rasputin fusese adus la curte pentru a-l vindeca pe Alexei, fiul țarului, de hemofilie.

Nu se știe cum, dar Rasputin a reușit să amelioreze starea băiatului. Ascensiunea lui Rasputin a fost fulgerătoare. El era atât de apropiat de țar, dar mai ales de țarină, că îi numea mamă și tată.

În anul 1914, atunci când țarul a plecat pe front, Rasputin avea puteri depline la curte. Ajunsese să numească miniștri în lipsa țarului. Mulți membri ai curții regale deveniseră suspicioși cu privire la influența pe care Rasputin o avea asupra țarinei.

În 16 iunie 1914, are loc prima tentativă de asasinare a lui Rasputin. Acesta este înjunghiat în stomac, dar se reface în mod miraculos, numai în câteva săptămâni.

Simțind că prezența sa nu este agreată de mulți membrii ai curții, Raputin a amenințat că dacă va fi omorât, dinastia Romanovilor se va prăbuși la doi ani de la moartea sa.

Doi ani mai târziu, mai mulți nobili hotărăsc că Rasputin trebuie ucis pentru a salva țara de la colaps. Rasputin este invitat în casa prințului Iusupov, a cărui soție era nepoata țarului. Rasputin a fost servit cu aperitive și vin care conțineau cianură.

Cu toate că a mâncat de toate, Rasputin nu dădea semne că se simte rău. Hotărât să-l ucidă, prințul a scos pistolul și l-a împușcat.

Invitații s-au retras la etaj pentru a serba evenimentul. După câtva timp, au coborât să verifice cadavrul. Rasputin nu avea puls, totuși, în momentul în care prințul s-a apropiat de el a deschis ochii și a luat-o la fugă. În curtea casei, Rasputin a mai fost împușcat de două ori, după care a fost bătut cu o bâtă din cauciuc. A fost acoperit cu o pătură și aruncat într-un râu.

Cadavrul a fost descoperit a doua zi. O mână era ieșită din pătură, semn că Rasputin nu era mort când a fost aruncat în apă. Potrivit raportului de autopsie, Rasputin a murit de hipotermie. Nu s-a găsit nici un fel de otravă în organismul său.

Amenințarea pe care a făcut-o Rasputin a devenit realitate, exact la doi ani de la moartea sa. Toată familia Romanovilor a fost executată de bolșevici.

Rasputin a fost eminența neagră de la curtea țarului. El a prezis cu un sfert de secol înainte producerea celui de al Doilea Război Mondial.

rp_rasputin.jpg

Anna Virubova, prietenă și confidentă a țarinei, a publicat o carte despre Rasputin, pe care îl numea profet. Rasputin vorbea despre comunismul care va veni în Rusia, despre dezastrul de la Hiroshima, dar și despre faptul că un american va fi primul om care va pune piciorul pe Lună.

loading...
CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)