Grigori Rasputin este una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei. Legenda lui Rasputin este plină de mister și misticism. În numai zece ani, Rasputin a reușit să ajungă de la un simplu țăran, consilierul țarului. Soția țarului, Alexandra, îl vede ca pe un adevărat salvator religios.

Modul în care a murit rămâne și astăzi un mister. În tinerețe, Rasputin întră într-o sectă, numită Khlysts, pe ai cărei promotori i-a întâlnit într-o mănăstire. Adepții ei practicau autoflagelarea. Ei considerau că mântuirea constă în păcătuirea în grup, pentru ca, mai apoi, sufletul să fie izbăvit.

În 1905, ajunge în Sankt Petersburg. Sub imaginea de predicator și vindecător, ajunge la palatul țarului. Fiul cel mic al țarului suferea de hemofilie, lipsa de coagulare a sângelui, boală ereditară. Rasputin este adus la palat și numai după un an de zile, fiul țarului, în mod misterios, începe să se simtă mai bine.

În 1912, fiul țarului, Alexei, cade de pe un cal și încep sângerările. Rasputin oprește hemoragia. Încrederea țarinei în Rasputin este deplină. Primul ministru nu privea cu ochi buni apropierea dintre țarină și Rasputin. Promisese că va da în public dovezi compromițătoare pentru țarină. Cu trei zile înainte să facă acest lucru, este împușcat. Se crede că însuși țarul ar fi dispus asasinarea lui.

Relația dintre Rasputin și țar, țarină, pe de altă parte, devenise atât de apropiată, încât el le spunea mamă și tată. În 1914, când țarul pleacă pe front, Rasputin, susținut de țarină, încearcă să-i ia locul. Rasputin ajunsese să numească miniștrii în guvern. În acel an, a fost o tentativă de asasinat asupra lui. O cerșetoare l-a înjunghiat. În ciuda rănii, care era foarte adâncă, Rasputin s-a vindecat în câteva săptămâni.

Loading...

La scurt timp de la această întâmplare, un grup de nobili pun la cale asasinarea lui Rasputin. Ei susțineau că trebuie să scape țara de un colaps iminent. Îl invită într-o seară la cină și pun cianură în mâncarea acestuia, cu gândul de a-l otrăvi. Spre surprinderea tuturor, Rasputin nu pățește nimic. Stupefiat, unul dintre nobili îl împușcă și depozitează cadavrul într-o cameră.

După un timp au verificat cadavrul și au constatat că Rasputin a deschis ochii, cu toate că nu mai avea puls. Se spune că Rasputin s-ar fi ridicat și ar fi încercat să fugă. În acel moment s-a tras din nou, asupra sa. Cadavrul a fost înfășurat într-o pătură și aruncat în apa unui râu. A doua zi, cadavrul a fost găsit și recuperat. În urma autopsiei, s-a constatat că Rasputin murise de hipotermie și nu de gloanțele trase asupra sa. În corpul său nu s-au găsit urme de otravă.

La numai câteva luni de la moartea lui Rasputin, începe decăderea familiei țariste.  Rasputin a scris într-o scriere a sa, că dacă familia țaristă îl va asasina, ei nu vor mai rămâne la putere, mai mul de doi ani. Rasputin a fost numit Călugărul nebun, cu toate că el nu a fost călugăr. El era căsătorit și nu ascundea acest lucru. Unii cercetători susțin că viața și cariera lui Rasputin, trebuie să fie înțelese în contextul conceptului numit, nebunia lui Christos. Misticismul său atingea cote de fanatism.

Rapoarte ale serviciilor secrete britanice arată că acestea au fost implicate în asasinarea lui Rasputin. La îndemnul său, țarina ar fi schimbat toți miniștrii care erau filoenglezi, spre nemulțumirea Angliei.  Mai mult, în timpul primului Război Mondial, Rasputin l-a influențat pe țar cu privire la retragerea armatei rusești de pe frontul de est, astfel încât germanii au reușit să ocupe această zonă foarte ușor.

Această strategie a Rușilor, ducea sigur la câștigarea războiului de către Germania și aliații săi. Profesorul Prounder, care s-a ocupat de moartea lui Rasputin, afirmă că în cadavrul lui Raputin s-au găsit trei gloanțe. Cel de al treilea, care a fost descoperit în craniul lui Rasputin era de fabricație englezească. La acel moment, numai englezii foloseau acest tip de armament. Este posibil, susține profesorul, ca aceste servicii secrete englezești să fie implicate în asasinarea lui Rasputin.

Înainte să moară, Rasputin care strânsese o avere foarte mare, a transferat toți acești bani pe numele fiicei sale Maria, lăsând și o scrisoare în care vorbește despre un iminent atentat care va avea drept scop asasinarea lui. În acest document el face referire și la situația Rusiei, în cazul în care el va fi ucis. Vorbește despre faptul că nobilii or să dispară din Rusia, că vor fi lupte fratricide, că Rusia va pierde teritorii și că situația economică și politică va fi foarte grea.

rasputin

El face un apel și la țar, sfătuindu-l să părăsească Rusia, pentru că poporul îl va omorî, împreună cu toată familia sa.
Pentru bolșevicii care au preluat puterea în Rusia, Rasputin era întruchiparea răului. Pentru populație, Rasputin era un simbol al credinței în Christos.

În 2003, au existat persoane în Rusia care susțineau canonizarea lui Rasputin. Biserica ortodoxă din Rusia s-a opus cu vehemență. Raputin avea reputația că păstrase mostre din părul virginelor cu care se culcase. În 1977, casa în care a locuit Rasputin a fost dărâmată și într-adevăr au fost descoperite astfel de cutii care conțineau bucăți de păr.

loading...