PYTHEAS, eroul considerat un mare impostor

PYTHEAS, eroul considerat un mare impostor

În secolul al IV-lea î.Hr., Pytheas navigând în Atlantic, a ajuns în Anglia, Islanda și Cercul Polar. El măsura distanțele și latitudinile cu o incredibilă precizie. A fost un explorator de geniu care a transformat viziunea asupra lumii locuite.

El s-a născut în Massalia, Marsilia de astăzi, în anul 380 î.Hr., cu 24 de ani înainte de Alexandru cel Mare. Massalia ocupa o suprafață de 50 de hectare și avea o populație de 6000 locuitori. Orașul era prosper, fiind bazat pe comerțul maritim.

Pytheas avea cunoștințe de matematică și astronomie, motiv pentru care, autoritățile orașului decid să-l trimită într-o lungă călătorie. Curios să descopere alte căi comerciale, acceptă provocarea.

El și-a dat seama că Pământul este rotund, în timpul unei eclipse, atunci când umbra proiectată de Pământ pe Lună era rotundă. El a susținut ca și Platon că Pământul este rotund.

Savanții vremii și-au dat seama că Pământul nu are același unghi de înclinare ca și Soarele, însă nu-și puteau imagina că se rotește în jurul axei sale. Ei au plasat Pământul în centrul unui sistem astronomic.

Profitând de călătoriile sale, Pythias și-a verificat propriile cunoștințe la scara cosmografiei matematicii și a geografiei. Pytheas a măsurat latitudinea orașului Massalia cu ajutorul unui gnomon, un cadran solar. Precizia calculului a fost de mare finețe, astfel încât, Massalia este primul oraș din lume ale cărui coordonate geografice au fost calculate cu exactitate.

Loading...

În secolul al IV-lea î.Hr., Massalia era guvernată de o oligarhie formată din comercianți. Pentru că marea Mediterană aparținea cartaginezilor, trebuiau căutate alte căi comerciale.

Pytheas se îmbarcă la bordul unui pentecontor, o corabie solidă, care putea să parcurgă 150 km pe zi. El va ajunge în insulele Thule, Islanda și în Marea Baltică.

Mai târziu, ajunge la Coloanele lui Hercules, intrarea în Strâmtoarea Gibraltar, care era păzită de cartaginezi. Reușește să treacă noaptea neobservat și ajunge în Spania și Portugalia.

Trecând prin Strâmtoarea Gibraltar, Pytheas observă fenomenul de flux și reflux pe care îl asociază cu atracția Lunii. El mai observă că Luna revine la aceeași poziție după 24 de ore și 50 de minute. Mai descoperă că mareele sunt generate de Lună și au un decalaj de o zi într-o lună.

La reîntoarcerea sa în Massalia, împărtășește toate descoperirile savanților, care îl consideră un mincinos și un impostor. Era greu de crezut ceea ce povestea Pythias.

pytheas

Până ca Pytheas să realizeze aceste călătorii, omenirea era convinsă că Marea Mediterană era centrul Pământului și dincolo de paralela 45 nu este viață. Prin călătorile sale care au ajuns la paralela 60, Pythias a demonstrat contrariul.

El a întâlnit oameni pe tot parcursul expediției sale.
Pytheas este primul om care a făcut o călătorie în Cercul Polar. El a vorbit despre un ocean înghețat, despre iceberguri în derivă și nimeni nu l-a crezut.

loading...

Related posts