Putin, stăpânul Rusiei pentru încă un mandat

Putin, stăpânul Rusiei pentru încă un mandat

Ce va aduce anul 2018 pentru Vladimir Putin? Mulți dintre noi știm deja răspunsul. În 18 martie 2018, vor avea loc alegeri prezidențiale în Rusia. Marele favorit este Putin.

Putin se află la conducerea Rusiei din anul 2000 și va intra în istorie ca unul dintre cei mai longevivi lideri politici, după Stalin. Un al patrulea mandat de președinte îi va conferi poziția de cel mai longeviv lider politic.

Conform ultimilor sondaje, Putin își are asigurat succesul cu 61% din voturile rușilor. Ziarele din Rusia îl descriu ca fiind un adevărat mujic. Un om calm, dur, curajos. În anul 2017, el și-a asigurat succesul prin războiul din Siria, acolo unde a intervenit și a restaurat ordinea.
Eliminarea participării delegației ruse de la Jocurile olimpice de iarnă din Coreea de Sud, a fost un prilej foarte bun pentru Putin, acuzând Occidentul de complot împotriva Rusiei.

După sfârșitul haotic al domniei lui Boris Elțîn, Putin a reprezentat ordinea și stabilitatea. El este considerat de mulți dintre ruși ca fiind omul providențial, salvatorul Rusiei. După intervenția americană în Irak, Putin a început să se distanțeze de americani, susținând că modelul acestora nu este unul pe placul lui.

Ruptura dintre Putin și Occident s-a produs în anul 2013, odată cu izbucnirea crizei din Ucraina. Refuzul președintelui Viktor Ianucovici de a semna un acord economic cu Uniunea Europenă, în favoarea unui acord cu Rusia, avea să ducă la mișcări sociale care s-au numit Mișcarea Maidan.

Regimul pro-rus de la Kiev avea să fie înlăturat, iar Putin a declarat că s-a petrecut o lovitură de stat. Ca urmare a acestei situații, rușii anexează Crimeea. SUA impun sancțiuni economice Rusiei.
Implicarea lui Putin în războiul sirian a adâncit și mai mult ruptura dintre americani și ruși. Rusia și-a consolidat poziția strategică în Siria.

Loading...

Odată cu venirea lui Trump la Casa Albă, SUA au înăsprit sancțiunile față de Rusia. Ca răspuns, Putin retrage 755 de diplomați din SUA.
Vladimir Fedorovski, diplomat și scriitor rus, a declarat pentru ziarul Le Figaro, pentru ruși, căderea marelui imperiu numit URSS este o traumă care durează și astăzi.

putin

Putin declara, dezmembrarea URSS-ului a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea. Andropov, predecesorul lui Gorbaciov, îl mandatase pe acesta din urmă să continue politica de unitate în cadrul URSS. Pentru mulți dintre ruși, Gorbaciov este considerat dușmanul poporului, omul care a dezmembrat marele imperiu comunist.

După 1991, Rusia a devenit una dintre cele mai sărace țări din lume. Inflația atinsese cote alarmante, 2500%. Gorbaciov avea să devină victima propriei reforme. Într-o zi de Crăciun, în 25 decembrie 1991, URSS-ul și-a încetat existența, iar Gorbaciov și-a dat demisia din funcția de președinte. În anul 1996, Gorbaciov a candidat la funcția de președinte și a obținut 1% din voturile exprimate.

loading...

Related posts