Descopera

„Punctul zero”, momentul în care s-a născut Universul

Johannes Kepler a fost unul dintre cei mai mari astronomi ai secolului al XVII-lea. Descoperirile sale științifice au schimbat pentru totdeauna optica omului despre vastul Univers. A fost un matematician, astronom și naturalist german, care a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler). În matematică este considerat precursor al calculului integral.

În 1600, Kepler s-a alăturat echipei de astronomi condusă de Tycho Brahe. Au studiat orbita planetei Marte și numai după 9 ani, Kepler a emis două dintre cele trei legi cu privire la mișcarea planetelor. Atunci a fost pentru prima dată când s-a sugerat că planetele din sistemul nostru solar se învârt în jurul Soarelui pe orbite eliptice și că viteza lor este accelerată în momentul în care se apropie de acesta. Cea de-a treia teorie, cea care se referă la perioadele de orbitare a planetelor și distanțele acestora a fost publicată zece ani mai târziu.

În conformitate cu descoperirile germanului, Universul a fost creat în anul 4977 î.Hr., când dintr-o dată totul a devenit lumină. Nu se cunoaște cauza pentru care germanul a ajuns la această concluzie, dar abia în secolul XX s-a demonstrat că Kepler greșise calculele. Teoria Big-Bangului a fost emisă și astfel s-a ajuns la concluzia că Universul s-a născut în urmă cu peste 13,9 miliarde de ani.

Big Bang este modelul cosmologic care explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Acest model este susținut de explicațiile cele mai complete și corecte din punct de vedere științific. Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă.

Ceea ce a existat a fost doar un punct de o natură cu totul specială, o așa-numită singularitate, ceva fără dimensiuni dar cu o energie infinită. La momentul „zero” acest punct a ieșit din starea lui de singularitate (încă nu se știe din ce cauză) și și-a manifestat uriașa energie printr-o inimaginabilă explozie, Big Bang-ul, care mai continuă și în ziua de azi. În anul 1940 fizicianul ruso-american George Gamow și asistenții săi Ralph Alpher și Robert Herman au lansat ideea de explozie incandescentă de materie și energie de la începuturile Universului. Numele teoriei „Big Bang” a fost dat de astronomul englez Fred Hoyle în 1950.

Cu toate acestea, teoria Big Bangului pare incompletă pentru că fizicienii nu pot explica momentul zero al formării Universului. Aceasta este o dilemă, un eveniment inexplicabil, care pare ca într-o zi să dărâme și această teorie. Mai mult de atât, geneza galaxiilor nu se poate explica prin această teorie, motiv pentru care a fost creată cea a inflației cosmice.

loading...

Galaxiile apar din grupări de praf cosmic sub efectul gravitației. Așadar au ca origine mici neomogenități ca niște cocoloașe ale gazului originar, care au crescut puțin câte puțin. Potrivit modelului big-bangului, neomogenitățile originare nu au putut crește suficient de repede astfel încât să se poată forma galaxiile. Pentru a rezolva această enigmă, astrofizicianul american Alan Guth a propus în 1980 termenul de „inflație cosmică”.

La începutul vieții sale (în momentul 10-35 s) Universul a cunoscut o fază scurtă de dilatare exponențială, atingând într-o fracțiune infinitezimală de timp dimensiuni astronomice, după care și-a reluat expansiunea cu o viteză mai rezonabilă. Numai vidul cuantic are toate proprietățile necesare declanșării unui astfel de fenomen deoarece vidul exercită o presiune negativă proporțională cu opusul densității sale (așa cum rezultă din ecuațiile teoriei cuantice). Această presiune negativă este interpretată ca fiind o sursă de atracție gravitațională negativă, deci expansiune.

Singura problemă este că nimeni nu poate explica de unde provine această sursă de energie, care pare infinită, și care propulsează permanent creșterea Universului. Mai mult de atât, există studii recente care demonstrează că Universul nu va stagna niciodată din creștere, așa cum s-a crezut inițial, și nici nu se va comprima în viitor.

univers 03 - "Punctul zero", momentul în care s-a născut Universul

Care este momentul formării Universului? Cine sau ce produce energia sa de expansiune? De ce s-a format un cosmos atât de vast și pentru care motiv? La aceste întrebări, probabil că nu vom răspunde niciodată chiar dacă teoriile formării Universului se vor schimba în viitor.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top