Psihanaliştii confirmă că „selfie-ul” ascunde tulburări mintale grave

Odată cu dezvoltarea reţelelor de socializare, un nou trend a pus stăpânire pe utilizatorii acestora. Este vorba despre mult cunoscuteleselfie-uri”, care în opinia psihanaliştilor ascund numeroase probleme de sănătate mintală în rândul celor care le practică.

În ultimii ani, modaselfie” a acaparat numeroşi utilizatori de internet şi în special pe cei care au conturi pe reţele de socializare. Comportamentul s-a ridicat la nivel de isterie generală şi din acest motiv psihanaliştii au încercat să ofere o explicaţie logică cu privire problemele mintale din spatele actului de auto-fotografiere.

Într-o lucrare ştiinţifică, realizată de 4 psihanalişti celebri din cadrul Universităţii Birmingham, se dezvoltă subiectul în cauză şi se concluzionează că maladia din spateleselfie-ului” se cheamă tulburarea dismorfică a corpului (TDC) , cunoscută şi sub numele de urâţenie a corpului.

Majoritatea oamenilor se acceptă aşa cum sunt, sau pur şi simplu sunt „grijulii” în legătură cu acele defecte, unii însă devin obsedaţi de ceea ce toţi remarcă la ei ca fiind „urat”, inestetic, lăsând acest fals scop, de a îmbunătăţi acel defect să le altereze uşor comportamentul şi viaţa.

TDC începe să-şi facă apariţia încă din adolescenţă, atunci când individul devine conştient de defectele sale. Imediat după această conştientizare, individul în cauză apelează laselfie” pentru a încerca găsirea unghiului corect pentru a-şi ascunde defectele fizice. De aici şi până la un comportament obsesiv nu mai este decât un pas foarte mic.

Loading...

Exemplele date în această lucrare înfăţişează tinerii britanici, care cu disperare doresc realizarea portretului perfect. Ei petrec multe ore din zi pentru pentru a se fotografia, ca în cele din urmă să încarce fotografia perfectă pe reţeaua de socializare. Apoi aşteaptă confirmarea prietenilor virtuali. Dacă această confirmare este un pozitivă, tinerii dezvoltă o manie în acest sens.

Specialiştii ne informează că personalităţile celor care apelează laselfie” înregistrează caracteristici precum: perfecţionism, narcisism, personalitate izolată sau chiar respingere socială, tulburări psihice maniacale sau chiar sensibilitate la acceptarea realităţii.

Mai mult de atât,selfie-urile” declanşează un soi de dependenţă socială sau nevoia de a capta atenţia celorlalţi. Acest comportament nu este unul normal şi specialiştii avertizează că toţi cei care se învârt în această sferă au nevoie de ajutor specializat.

selfie

TDC este o boală cronică, de durată, care lăsată să evolueze va ‘măcina’ încet din interior viaţa individului, putând să îi dezorganizeze viaţa. Ca în orice boală prevenţia este cea mai bună, astfel dacă observaţii apropiaţi care manifestă un interes deosebit faţă de un defect fizic, este bine să vă interesaţi ce fel de viziune asupra conceptului de frumos domină în grupul lor social, şi mai ales să vă feriţi de a critica acel amănunt la persoana în cauză, sau orice altă persoană pasibilă de consideraţiile dumneavoastră estetice!

Sursa stiudiu http://epapers.bham.ac.uk/loading...
S-ar putea să-ți mai placă și