The news is by your side.

Proprietatile miraculoase ale leurdei

0

Cunoscută de milenii ca şi plantă medicinală leurda revine în atenţia specialiştilor din medicină şi farmacologie. Frunzele, de un verde proaspăt, lanceolate, lucioase, asemănătoare celor ale lăcrămioarei, ies dintr-un bulb lunguieț care este înconjurat de membrane albe, transparente. Tulpina netedă, de un verde deschis, împreună cu potirul alb ajung la o înălţime de 30 de centimetri. Leurda creşte numai în câmpii bogate în humus şi umede, sub tufişuri, în păduri de foioase şi alpine. I se simte puternicul miros de usturoi chiar înainte de a zări plantă.

Florile devin însă vizibile abia pe la mijlocul lui mai sau iunie. Puternice forţe vindecătoare zac în ea şi se spune că şi urşii o caută când ies din hibernare, pentru a-şi curăţa stomacul, intestinele şi sângele. Leurda conţine în esenţă proprietăţile usturoiului nostru, numai că are o putere curativă mult mai măr. Este, de aceea, deosebit de indicată în curele depurative de primăvară şi ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele.

Întrucât frunzele îşi pierd portele lecuitoare în stare uscată, în cură de curăţire şi depuraţie de primăvară ele se folosesc proaspete. Se pun, tăiate mărunt, pe pâinea cu unt; tocate fin, în loc de alt condiment (nefierte) în supă zilnică, pe cartofi, în perişoare, chiftele sau în alte mâncăruri al căror gust este îmbunătăţit de pătrunjel.

Frunzele pot fi preparate şi că piure sau salata. Întrucât folosite în cantităţi mari au un gust înţepător, ar trebui amestecate în piure cu frunze de urzici. Frunzele tinere se adună în aprilie sau mai, deci înainte de înflorire, iar bulbii la sfârşitul verii şi toamna. Bulbii de leurda pot fi folosiţi la fel ca şi usturoiul. Este indicat că persoanele cu stomac sensibil să toarne lapte cald peste frunzele şi bulbii tăiaţi mărunt, să lase totul să stea 2-3 ore, apoi să bea acest lichid, înghiţitură cu înghiţitură.

Pentru a avea pe tot parcursul anului leurda în casă şi a beneficia de puterea ei tămăduitoare, se prepară tinctura de leurda. Din această tinctura se iau zilnic 10-12 picături în puţină apă. Aceste picături ajuta la o memorie excelentă, previn arterioscleroza şi alungă multe alte afecţiuni şi indispoziţii.

Leurda are un efect  favorabil asupra aparatului digestiv. Se recomandă atât la diaree acută şi cronică, chiar dacă aceasta este însoţită de balonări şi colici, cât şi la constipaţie, dacă aceasta se bazează pe spasme interne sau de lenevirea intestinelor. Viermii intestinali, chiar şi limbricii, mor la câtva timp după folosirea leurdei.

Odată cu îmbunătăţirea activităţii intestinale dispar şi acele indispoziţii care apar adesea la oameni vârstnici sau la gurmanzi din cauza intestinelor leneşe, inactive sau prea pline, insomnia, tulburările cardiace provocate de stomac, indispoziţiile provenite din arterioscleroza sau hipertensiune artificială – că vârtejul, senzaţia de apăsare (la cap), de nelinişte şi depresiunile – vor ceda. Suprapresiunea scade treptat.

Vinul de leurda este un preparat minunat pentru toţi bătrânii cu veşnice secreţii pulmonare abundente şi greutăţi în respiraţie legate de acestea. Chiar în cazurile de tuse rebelă îndelungată se scapă de flegmă şi de insuficientă respiratorie provocată de ea.

Acest leac este indicat în tuberculoza pulmonară şi hidropizie, de care suferă deseori cei bătrâni. Frunzele folosite în stare proaspătă curata rinichii şi vezica, favorizând urinarea. Rănile care se vindecă greu, unse cu suc proaspăt de leurda, se vor închide rapid. Chiar şi starea bolnavilor cardiovasculari se ameliorează.

Leurda este un mijloc depurativ încă neapreciat la justa să valoare, care se dovedeşte bun mai ales pentru epidemia cronic suferindă. Medicul naturist şi preotul elveţian Kunzle a lăudat în mod special această plantă: „Ea curata întregul organism, face sângele sănătos, alunga şi distruge substanţele otrăvitoare. Persoanele mereu bolnăvicioase, cele cu eczeme şi cu tenul făinos şi reumaticii ar trebui să venereze leurda asemenea aurului. Nici o plantă de pe pământ nu este atât de eficace pentru curățirea stomacului, a intestinelor şi a sângelui.

Tinerii ar înflorii ca nişte roze şi s-ar deschide ca un con de brad la soare!” Kunzle arata mai încolo că ştie familii ai căror membrii erau înainte „tot timpul anului bolnăvicioşi, mergeau din doctor în doctor, erau plini de erupţii şi eczeme, scrofuloşi pe tot corpul, palizi, de parcă ar fi zăcut deja în groapă şi i-ar fi râcâit găinile iarăşi afară de sub pământ şi care s-au însănătoşit şi înviorat după o întrebuinţare mai îndelungată a acestui dar minunat al creatorului;.

Moduri de folosire:

leurda Proprietatile miraculoase ale leurdei– sub formă de condiment: frunzele proaspete de leurda se mărunţesc că pătrunjelul sau ceapă şi se presară pe pâine, în supe, sosuri, salate şi mâncăruri de carne.

– tinctura de leurda: frunzele sau bulbii tăiaţi mărunt se introduc într-o sticlă până la gât fără a se îndesa, se toarnă deasupra rachiu de secară sau orice alt rachiu de 38-40% făcut în casă şi se lasă 14 zile în soare sau în apropierea maşinii de gătit. Se iau de 4 ori pe zi câte 10-15 picături în puţină apă.

– vin de leurda: se ia 1 pumn de frunze tăiate mărunt, se lasă să dea câteva clocote într-un litru de vin alb, se îndulceşte după gust cu miere sau sirop şi se bea din acest vin peste zi, încet, înghiţitură cu înghiţitură.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și