Take a fresh look at your lifestyle.

Proprietatile excelente ale lavandei!

Lavanda este o plantă aromatică cunoscută şi utilizată incă din antichitate.Despre aceasta ştim că este bună împotriva moliilor şi că miroase plăcut. Iată insă că este cu mult mai interesantă şi demnă de aprecierile noastre zilnice.

Lavanda este o plantă minune cu multiple proprietăţi benefice omului. Într-un articol mai vechi vorbeam despre stres, iată un bun calmant al sistemului nervos. Proprietăţile calmante ale acesteia sunt indicate în stările de isterie şi de neurastenie, de melancolie sau de anxietate. În astfel de cazuri, lavanda se foloseşte sub formă de pulbere uscată care se păstrează într-un borcan ermetic.  Se va administra câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, cu 15 minute înaintea fiecărei mese, după care se bea puţin ceai. Cura durează 21 de zile.

Are proprietăţi sedative inducând o stare de relaxare potrivită pentru un somn odihnitor.În aceste cazuri, de insomnii, sunt recomandate  infuziile, preparate din două linguriţe de flori uscate  care se lasă zece minute în 250 ml de apă clocotită. Se vor bea zilnic 2-3 ceaiuri îndulcite cu o linguriţă de miere. Se mai poate folosi şi în băile calde pentru persoanele care au probleme cu somnul sau care au suferit traume generatoare de emoţii puternice.

Lavanda este benefică pentru funcţionarea corectă a ficatului şi bilei. S-a dovedit eficienţa compreselor, Acestea sunt un amestec din două părţi de ulei de lavandă şi o parte de alcool, cu care se stropeşte o pânză şi se aplică pe ficat un interval de 20 de zile pe lună. În acelaşi timp, aceste comprese sunt eficiente şi pentru calmarea colicilor abdominale şi a balonărilor. De asemenea, lavanda este un bun calmant în afecţiunile cardiace.Datorită proprietăţilor sedative, uleiul volatil de lavandă se foloseşte pentru masajul toracelui şi braţului stâng, însă masajul trebuie efectuat de persoane competente. Acest tratament trebuie urmat 12 zile pe lună.

Proprietăţile sale antiseptice constituie un remediu excelent împotriva acneei.Pentru aceasta, se va folosi loţiunea de lavandă.

Loading...

Mod de preparare

Mai întâi adaugă florile de lavandă (aproximativ un pumn) în 250 ml de apă  (după ce a dat în fiert). Lasă amestecul la infuzat timp de o oră, după care strecoară-l.

Pentru loțiune ai nevoie de ¼ cană cu ceai, peste care se adaugă restul ingredientelor, se amestecă bine, după care se toarnă într-o sticluță închisă la culoare.

Loțiunea se folosește în fiecare zi. Se aplică pe față cu ajutorul unui disc de bumbac. Pielea se masează cu mișcări circulare pentru o bună absorție a ingredientelor.

Din lavandă se pot prepara şi diferite reţete cum ar fi limonada, o băutură răcoroasă pentru zilele toride de vară.

Mod de preparare:

jumătate litru de apă
60 grame de zahăr
5 grame de lavandă uscată
sucul de la două-trei lămâi
câteva cuburi de gheaţă

Se pune la fiert apa şi adaugăm zahărul. Se fierb până când lichidul dă în clocot şi tot zahărul se topeşte. Se adaugă  lavanda şi se lasă pe foc pentru câteva minute, timp în care trebuie amestecat bine conţinutul. Se strecoară lichidul, pentru a îndepărta lavanda. După ce s-a răcit, se poate adăuga sucul de lămâie apoi punem limonada la frigider timp de  patru ore. Limonada de lavandă se serveşte în pahare, cu gheaţă şi felii de lămâie.

loading...

Comentariile sunt închise.