Stiinta

Proiectul Stargate: Cercetătorii vor folosi „găurile de vierme” pentru a trimite mesaje civilizațiilor din viitor

Proiectul Stargate va permite în viitor ca oamenii să trimită mesaje în trecut sau chiar în viitor. Mesajele vor fi sub forma unor pulsații de lumină, transmise prin găurile de vierme.

Conform teoriei relativității, găurile de vierme sunt tuneluri care conectează două puncte distinctive din relația spațiu-timp. Oamenii de știință doresc ca în viitorul apropiat să dezvolte o metodă pentru ca aceste găuri să fie folosite. Inițial se va încerca transmiterea mesajelor în diferite ere, pentru ca mai târziu și călătoria în timp să devină astfel posibilă.

Albert Einstein semnala că există o mare problemă cu aceste găuri de vierme, ele sunt extrem de instabile și nu rămân pentru mult timp deschise. În 1988, Kip Thorne de la Institutul de Tehnologie din California a demonstrat lumii întregi că găurile de vierme pot fi ținute deschise pentru o perioadă nedefinită folosindu-se energia negativă, numită și Casimir.

Chiar dacă această teorie este una certă, nimeni nu reușit s-o probeze în realitate pentru că este aproape imposibil ca omenirea să poată genera acest tip de energie într-o gaură de vierme. Cu toate acestea, Luca Butcher de la Universitatea din Cambridge sugerează că de fapt în mijlocul găurii negre se produce energia Casimir, dar nu este suficient de puternică pentru a o ține deschisă pentru mai mult de o fracțiune de secundă.

Chiar și în aceste condiții, specialiștii cred că este posibil ca un flash luminos poate fi transmis într-un plan trecut sau viitor. Acesta ar fi primul mesaj pe care omenirea ar putea să-l transmită printr-o gaură de vierme.

Ideea proiectului continuă și se crede că odată cu descoperirea metodei de a induce mai multă energie Casimir într-o gaură de vierme, vom fi capabili s-o controlăm și atunci putem spune că vom intra în era călătoriilor în timp.

gaura de vierme - Proiectul Stargate: Cercetătorii vor folosi "găurile de vierme" pentru a trimite mesaje civilizațiilor din viitor

Proiectul Stargate pare desprins din cărțile science-fiction, dar cu toate acestea, în proporție destul de mare este realizabil. Pe de cealaltă parte, dacă aceste mesaje luminoase vor fi transmite în trecut, oare cine le va putea descifra și înțelege?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top