Stiinta

Proiectul care va schimba tot ceea ce stim despre Univers

0views

Agenţia Spaţială Europeană dorește să inițieze un nou proiect spațial, intitulat Gaia, care să adune informații noi despre sistemul nostru solar. Proiectul constă în dezvoltarea unui satelit dedicat astrometriei (ştiinţa care se ocupă de studierea mişcărilor, poziţiilor şi distanţelor dintre diferite obiecte astronomice) și care urmează să fie lansat în spațiu.

Acest proiect este unul esențial pentru că până în prezent astronomii au reușit să măsoare planetele și stelele cu o precizie relativ ridicată. Odată ce Gaia va fi pe orbită lucrurile se vor schimba, iar astronomia va deveni una dintre cele mai precise științe.

Va fi fenomenal. Va schimba totul!”, a declarat astronomul Barry F. Madore de la Observatorul Carnegie din Pasadena, California.

sistem-solar

Naveta spațială Gaia urmează a fi lansată pe orbită anul acesta de la baza din Kourou, Guiana Franceză și va intra pe orbită la o distanță de aproximativ 1,5 milioane km de Terra. Ajunsă acolo va începe cartografierea sistemului nostru solar, dar și a altor stele care până în prezent au fost observate și măsurate cu devieri foarte mari. Specialiștii se aşteaptă ca proiectul Gaia să revoluționeze astronomia și ca în viitorul apropiat omenirea să dispună de datele exacte ale obiectelor din sistemul solar.

loading...