„Proiectul A119”: Americanii au vrut sa distruga luna cu o bomba nucleara

Proiectul A119” sau cum au vrut americanii să dizolve Luna cu ajutorul unei bombe nucleare este una dintre cele mai bizare idei ale Războiului Rece. Deși pare scenariul unui film SF, în 1950, în plină competiție cu URSS pentru cucerirea spațiului, serviciile secrete americane au pus bazele unui proiect ciudat. Pentru că rămâneau în urmă în cursa cuceririi spațiului s-a dorit construirea unei rachete care să fie dotată cu o bombă nucleară, similară cu cea de la Hiroshima, care urma să fie detonată pe astrul nopții.

Pare o idee nebunească, greu de digerat în zilele noastre, dar pentru intimidarea adversarilor, americanii erau dispuși la orice. S-a construit o rachetă specială care trebuia să ajungă în cel mai scurt timp pe Lună, undeva la granița dintre partea nevăzută și cea vizibilă de pe Terra, unde urma să se producă o explozie nucleară de proporții.

Acum pare ceva ireal, dar pe vremuri lucrurile erau foarte încordate. Din punct de vedere tehnic reușita era sigură și conform calculelor noastre de atunci, racheta lovea Luna cu o precizie de 3 kilometri.„, susține unul dintre fizicienii care a lucrat la acest proiect nebunesc, Leonard Reiffel.

Ideea de bază consta ca explozia să fie văzută de pe Pământ, în special din URSS și astfel rușilor le-ar mai fi fost tăiat elanul în spațiu. Ei ar fi crezut că americanii au pus stăpânire pe Lună și efectuează diverse teste, cauză pentru care nu ar mai fi avut curajul să trimită oameni în spațiu.

În cele din urmă, cu doar câteva zile înainte de lansarea rachetei, s-a presupus că acest eveniment nu ar avea un impact pozitiv asupra publicului. Misiunea a fost anulată și Luna a scăpat de un bombardament nuclear de proporții. Este strigător la cer ceea ce au avut americanii în plan pentru anul 1950, dar dacă acea bombă ar fi fost detonată cu siguranță că Neil Armstrong nu ar mai fi pus niciodată piciorul pe Lună.

Proiectul a fost desecretizat în momentul în care creierul operațiunii, Carl Sagan, și-a făcut publică biografia. În urma acestei povești, Pentagonul nu a confirmat, dar nici infirmat veridicitateaProiectul A119″. Această atitudine lasă loc de interpretări și ne facem să credem că gestul nebunesc al americanilor a fost un strigăt de neputinţă care era să ne coste atât de scump.

Loading...
loading...

Comentariile sunt închise.