Profesor de istorie: Homo Sapiens va dispărea și va fi înlocuit de Homo Deus

Profesor de istorie: Homo Sapiens va dispărea și va fi înlocuit de Homo Deus

Progresul tehnologic aduce umanității beneficii incomensurabile. Dar ce se va întâmpla în momentul în care biotehnologia și inteligența artificială se vor îmbina la propriu cu corpurile și mintea oamenilor?

La această întrebare a răspuns Yuval Noah Harari , profesor de istorie la Universitatea din Ierusalim, în cartea pe care a publicat-o sub numele deHomo Deus: O scurtă istorie a zilei de mâine”.

Profesorul Harari susține că într-un secol sau două omul așa cum îl cunoaștem noi în prezent, adică Homo Sapiens, va dispărea. Nu la propriu, ci se va realiza un salt la o nouă specie, pe care el a numit-o Homo Deus. Motivul este unul simplu și se referă la rolul dramatic pe care tehnologia îl joacă în viața noastră de zi cu zi.

Această evoluție nu se va face pe cale naturală, așa cum ar fi fost firesc, ci din cauza noilor descoperiri din domeniul biotehnologiei. Profesorul susține că modificările genetice se vor realiza în laboratoare și acesta ar putea fi un motiv pentru care omul va evolua. Manipularea genetică, în 10 sau 50 de ani, va deveni o banalitate și la orice laborator specializat, ne vom putea schimba caracteristicile după bunul plac.

Atunci va fi momentul în care Homo Sapiens va dispărea și un nou om, cu puteri nemărginite, care se va crede un Dumnezeu, se va naște. Acesta va fi Homo Deus, adică omul care poate să-și schimbe după bunul plac înfățișarea sau numeroase alte caracteristici.

Un alt pas important în dezvoltarea umană va fi cel care va aduce fuziunea omului cu inteligența artificială. Momentul în care creierul uman se va putea conecta la calculator atunci se poate spune că Homo Deus este pregătit să ia locul omului actual pentru totdeauna. Internetul nu va mai fi accesat cu ajutorul unui dispozitiv, fie el laptop, tabletă sau telefon mobil, ci conexiunea se va face direct în creierul uman.

În următorii 100 de ani, corpul uman nu va mai fi biologic 100%, ci va suferi numeroase modificări. Acestea vor fi aduse de medici și îl vor ajuta pe om să ducă o viață mai bună și mai lungă. Este posibil ca astfel bolile să fie eradicate și suferința curmată pentru totdeauna.

CATEGORIES
Share This
>