Procesul de îmbătrânire este mai lent în spațiu!

Procesul de îmbătrânire este mai lent în spațiu!

La începutul lunii aprilie 2019, NASA a publicat rezultatele unui studiu efectuat pe doi frați gemeni. Experimentul s-a dorit a fi un preambul privind călătoria spre Marte care se va efectua în următorii ani.

Cei doi protagonişti sunt Scott Kelly și Mark Kelly care au vârsta de 50 de ani. Scott a petrecut un an pe Stația Spaţială Internațională, ISS, în timp ce fratele său, Mark, a rămas pe Pământ. Scopul experimentului a fost de a compara reacţiile organismelor umane în două medii diferite. Rezultatele au fost publicate în revista Science.

Pentru observarea celor doi subiecţi au fost cooptaţi 84 de specialişti de la 12 universităţi. Au fost aleși gemeni pentru că au același cod genetic.

O primă concluzie se referă la faptul că în timpul unei călătorii în spațiu, în organismul uman se produc mii de schimbări moleculare și genetice. Organismul revine la normalitate la șase luni după ce subiectul s-a reîntors pe Pământ.

O altă constatare se referă la faptul că pe toată durata de un an pe care Scott a petrecut-o pe ISS, artera carotidă a devenit mult mai sensibilă și expusă unor riscuri. Mai mult, Scott a pierdut 7% din masă corporală, în timp ce masă corporală a lui Mark a crescut cu 4%.

Ambilor subiecţi le-a fost administrat un vaccin împotriva gripei, care a declanșat aceleași reacţii. La sfârșitul experimentului, cei doi au fost supuşi unui test cognitiv. Scott a obținut un punctaj mai bun, fata de Mark.

Înainte de experiment, au fost examinate extremitățile cromozomilor celor doi, care marchează îmbătrânirea organismului. Extremitățile erau asemănătoare. La încheierea experimentului, s-a reluat examinarea și s-a constatat că la Scott, telomerii, extremitățile se alungiseră, ceea ce a însemnat ca procesul de îmbătrânire la Scott a fost mai lent, comparativ cu cel al lui Mark.

La șase luni de la revenirea pe Pământ, extremitățile cromozomilor au revenit la normal. Acest experiment i-a făcut pe cercetători să concluzioneze că în spațiu, procesul de îmbătrânire este mai lent.

Procesul de îmbătrânire

Organele au o rezervă funcţională pe lângă capacitatea uzuală. De exemplu, inima unui tânăr de 20 de ani este capabilă să pompeze de zece ori mai mult decât cantitatea necesară menţinerii vieţii. După vârsta de 30 de ani o medie de 10% din această rezervă se pierde în fiecare an.

Cele mai semnificative schimbări apar la nivelul inimii, plămânilor şi rinichilor. Pierderea rezervei variază între persoane, dar şi între diferite organe în cazul aceleiaşi persoane. Scăderea rezervelor îngreunează şi mai mult restabilirea echilibrului organismului.

Temperatura corpului nu se modifica semnificativ odată cu înaintarea în vârstă. Pierderea grăsimii subcutanate însă îngreunează menţinerea constantă a acesteia. De aceea vârstnicii poarta frecvent mai multe rânduri de haine pentru a menţine o temperatură comfortabila. Vârsta scade şi capacitatea organismului de a transpira. În consecinţă, vârstnicii sunt mult mai frecvent expuşi la supraîncălzire (hipertermie) sau la scăderi periculoase de temperatură (hipotermie).

De multe ori, vârstnicii nu prezintă creşterea temperaturii în caz de infecţie. De aceea este extrem de importanta urmărirea celorlalte funcţii vitale pentru monitorizarea unei infecţii.

Pe măsură îmbătrânirii, organismul nu mai tolerează la fel de mult efort. E nevoie de mai mult timp ca pulsul să crească în timpul efortului şi mai mult timp să scadă după încetarea acestuia. Frecvenţa cardiacă maximă scade şi ea.

STĂPÂNII SPAȚIULUI

Deşi funcţia pulmonară descreşte uşor, frecventa pulmonara nu se modifică odată cu vârsta. O persoană foarte în vârstă ar trebui să fie capabilă să respire fără efort în condiţii normale.

Multe persoane vârstnice se simt ameţite dacă se ridică brusc de jos. Această situaţie apare datorită scăderii rapide a presiunii sanguine şi poartă denumirea de hipotensiune ortostatică.

CATEGORIES
Share This
>