PRO ȘI CONTRA BIG BANG

Una dintre cele mai cunoscute teorii universale este cea a Big Bang-ului, aceasta fiind un model cosmologic adoptat de știință pentru a explica condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului.

Termenul de Big Bang se referă la ideea că, Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum 13 miliarde de ani.

Adepții acestei teorii mai susțin că Universul se extinde permanent încă de la apariția sa și se mai întreabă de ce pare a fi uniform în toate direcțiile?

Astronomul american Edwin Hubble a descris Universul ca fiind în continuă extindere. El pornește de la ideea că, acum 13,7 miliarde de ani, Universul nu exista. Ceea ce a existat a fost un punct de o natură specială, o așa-numită singularitate, ceva fără dimensiuni dar cu o energie infinită.

La momentul zero acest punct a ieșit din starea lui de singularitate, nu se cunoaște cauza, și și-a manifestat uriașa energie printr-o inimaginabilă explozie, Big Bang-ul care continuă și astăzi.

Loading...

În anul 1940, fizicianul George Gamow au lansat ideea de explozie incandescentă de materie și energie de la începuturile Universului. În anul 1950, astronomul englez Hoyle a dat numele acestei teorii de Big Bang.

Există trei indicii care dau veridicitate acestei teorii. În primul rând, cele mai bătrâne stele au o vechime de 13 miliarde de ani. Analiza luminii emise de galaxii indică faptul că obiectele galactice se îndepărtează unele de altele cu o viteză cu atât mai mare, cu cât sunt mai îndepărtate de Pământ, ceea ce sugerează că galaxiile erau adunate într-o regiune unică a spațiului.

În ziua de azi, în toate regiunile Universului există o radiație de fond foarte slabă, un fel de fosilă, rămășiță de pe urma torentelor de căldură și lumină din primele clipe ale Universului.

În radiația cosmică de fond a fost detectat un model care confirmă existența undelor gravitaționale asociate inflației cosmice, momentul de expansiune al Universului.

Teoria Big Band-ului a fost contrazisă de curând, de unii oameni de știință. Viteza nu este maximă în Univers, așa cum s-a crezut, neutrinii depășind-o.

univers

Dacă lumina ar fi o constantă, am avea pe Pământ o lumină permanentă, venită din toate părțile și de o asemenea intensitate încât ar provoca o încălzire enormă a planetei, care ar face imposibilă viața. Să fie Universul rezultatul unui accident? Puțin probabil.

Pentru mai multe articole și discuții interesante, te invitam în grupul nostru de Facebook!loading...