Prin reîncarnare omul se unește cu spiritul cosmic

Prin reîncarnare omul se unește cu spiritul cosmic

Orașul Varanasi este situat pe malul fluviului Gange și este considerat o Mecca a Indiei.

Cel puțin o dată în viață, un hindus trebuie să meargă în pelerinaj. Varnasi este și locul unde se incinerează cele mai multe cadavre, după care cenușa este aruncată în Gange.

Moarte și viață

Credințele cu privire la viața viitoare și ritualurile de înmormântare ale hindușilor nu sunt diferite din cele din perioada vedica și brahmana. Indienii cred în existența a șapte lumi superioare și a șapte lumi inferioare. În lumea sufletelor celor drepți, aceștia trec prin etape de reîncarnare.

Înainte de a-și da sufletul, muribundul este așezat pe un strat de iarbă. În gura lui se varsă un lichid în care este dizolvat praf de santal. Cadavrul este înfășurat într-o pânză albă și așezat pe butuci, iar deasupra se pun paie. Focul se aprinde din gura mortului.

Mulți hinduși cred că o femeie a cărui soț a murit, nu trebuie să mai trăiască. Până nu demult, femeile erau arse de vii alături de cadavrele soților. În prezent, sunt lăsate în viață, dar alungate de acasă. Cele mai multe și-au găsit refugiu în orașul Vrindavan, situat la o sută de kilometri de New Delhi. Peste 20000 de văduve trăiesc în acest oraș, izolate din punct de vedere social și religios.

Hinduismul, cea mai veche religie din lume

Hinduismul este una dintre cele mai vechi religii din lume. Peste un miliard de persoane practică această religie care are la bază texte teologice, filosofice și mitologice. Cele mai importante sunt Vedele care au fost scrise în anul 1800 î.Hr. Veda în limba sanscrită înseamnă cunoaștere.

Loading...

Vedele sunt patru la număr, imnuri pentru laudă, pentru cântece, sacrificii și vrăji. Hinduismul este considerat o religie politeistă. El conține câteva mii de zei. Cel mai important este Brahma, creatorul Universului. El este reprezentat cu patru chipuri și patru brațe, simbol al materiei, spiritului, puterii, forței.

Vișnu este Zeul cel blând, păstrătorul Universului. El se poate întrupa în animal sau în om și are ca simbol un disc care reprezintă energia divină.

Șiva este distrugătorul Universului. El are ca simbol cercul de foc și o tobă care reprezintă creația.

reincarnat

Pentru hinduși, karama reprezintă un concept fundamental. Karma este legea morală a cauzei și a efectului.Conceptul universal al karmei se reduce la reîncarnare. După moarte, sufletul nemuritor se reîncarnează în alt trup. Noul trup al sufletului depinde de faptele pe care omul le-a făcut în cealaltă viață.

Ciclul vieții și al morții se numește samsara care aduce plăceri efemere omului. După un anumit număr de reîncarnări, omul se unește cu spiritul cosmic.

loading...

Related posts