Take a fresh look at your lifestyle.

Prima planeta albastra descoperita in afara sistemului nostru solar

Pentru prima dată în istoria omenirii, specialiștii de la NASA au fost capabili să observe ceea ce se petrece pe o planetă aflată dincolo de sistemul nostru solar. Ei au descoperit o planetă albastră, care orbitează în jurul propriei sale stele, și care se află la 63 de ani lumină e Terra. Planeta a fost denumită HD 189733b și se află în constelația Vulpea.

Cel mai ciudat aspect este faptul că planeta în cauză este la fel de albastră ca și Terra, ceea ce i-a fascinat inițial pe cercetători. Cercetând-o cu lux de amănunte, s-a stabilit că planeta nu este albastră din cauza apei, ci din cauza ploii din sticlă lichidă. Temperaturile in timpul zilei se ridică la peste 1000 grade Celsius și vânturile sunt extrem e puternice, atingând peste 7000 km pe oră.

„Culoarea albastră nu se datorează reflectării oceanului, ci norilor care sunt încărcați cu particule de siliciu. Aceste particule odată intrate în contact cu căldura extremă se transformă în ploaie de sticlă, care cade vertical pe solul planetei”, a explicat unul dintre specialiștii NASA.

Planeta a fost descoperită încă din 2005, dar abia în prezent a putut fi detectată culoarea sa. Cercetarea a fost efectuată cu ajutorul Telescopului Hubble și datele au fost colectate în momentul în care planeta a trecut prin fața stelei sale. Astfel s-a putut determina ceea ce se petrece pe o planetă atât de îndepărtată de a noastră.

HD 189733b este un gigant gazos, la fel ca și Jupiter, care orbitează foarte aproape de steaua sa, la doar 4,600,000 kilometri. În sistemul nostru solar cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur și își are orbita 45 milioane de kilometri.

Loading...

planeta albastra

Telescopul Hubble a fost lansat pe orbită în 1990 și este situat la 560 kilometri de Terra. Cu ajutorul celor 4 filtre, telescopul a devenit principalul instrument pentru cartografierea Universului.

loading...