The news is by your side.

Prima baterie din lume, veche de peste 2000 de ani, descoperită în Bagdad

Prima baterie electrică sau aşa numita pilă volatică după cum se ştie, a fost inventată pentru prima oară în anul 1800 de către fizicianul italian Alessandro Volta.

Dar existenţa bateriilor din Bagdad sugerează posibilitatea unor progrese ştiinţifice mult mai şocante în domeniu – mai timpurii cu 2000 de anii, ce e destul de greu de închipuit.

Descoperite în 1936, aceste vase de lut care se crede că au fost create în regiunea mesopotamiană, conţineau cuie de fier împachetate în foi de cupru. După cum presupun unii arheologi ele erau umplute cu acid cu scopul de a genera curent electric în interiorul vasului.

Dacă tot se dovedeşte a fi corect, aceste artefacte anticipează invenţia elemntelor galvanice cu 2000 de ani înainte de Alessandro Volta.

Au fost sau nu utilizate aceste artefacte ca baterii este contestat de mulţi arheologi. Pentru ce era utilizat curentul electric este de asemenea un mister complet, fiindcă nu sunt înregistrări istorice din acea vreme.

Unii oameni presupun că ele puteau fi utilizate pentru galvanizarea obiectelor, dar dovezi în acest sens nu au fost găsite.

Cea ce ştim însă, este că bateriile ar lucra de fapt, cel puţin în teorie.

baterie

Cel puţin de două ori s-au efectuat experimente pentru a testa construcţiile copii ale bateriilor, inclusiv unul în emisiunea Mythbusters şi ambele experimente au demonstrat că bateriile erau într-adevăr capabile să producă energie electrică când erau umplute cu o soluţie acidă. Dar pentru moment scopul real a acestor artefacte rămâne necunoscut.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și