Mistere

Descopera

Previziunile seismologilor francezi: Cutremurul de 5,5 grade din Vrancea este doar inceputul unei liste lungi de seisme majore

2views

Unul dintre cele mai mari cutremure din ultimii ani s-a produs duminică dimineața la ora 4.37 în Vrancea. Intensitatea cutremurului a fost una medie, de 5,5 grade pe scara Richter și s-a resimțit în cele mai importante orașe din sud-estul României.

Cutremurul, care s-a produs la o adâncime de 140 de km, a semănat panică în rândul oamenilor pentru că a zguduit cele mai multe dintre orașe. Cei mai mulți nu au putut să nu facă o legătura între cutremurele din Galați și cele din Vrancea. Chiar dacă această legătura pare una stranie sau inexplicabilă, Mircea Radulian, directorul Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat pentru Protv că nu exclude ca Vrancea să fie influențată de fenomenele stranii din Galați.

Este posibil sa fie o legătură puternică între ceea ce s-a întâmplat la Vrancea, în această dimineață, și ceea ce se întâmplă la Galați. Au mai fost cazuri când cutremurele mari au fost însoțite de cutremure mai mici în alte zone. E o coincidență care dă de gândit. Este vorba de o legătură între forțele tectonice ce apar la adâncime în Vrancea și cele mai de suprafaţă din jurul Carpaților“, susține Radulian.

Întrebarea care există pe buzele tuturor și la care nu poate răspunde niciun om de știință este: Când se va produce marele cutremur?

Seismologii români susțin că un asemenea eveniment nu se poate prezice cu exactitate, dar cu toate acestea o echipă de specialiști din Franța a realizat un studiu cu privire la marile cutremure care vor lovi Europa în perioada următoare. Studiul a fot realizat folosindu-se calcule matematice pentru a determina probabilitatea pentru zonele de foc din întreaga Europa, unde s-ar putea produce cutremure fără precedent în perioada următoare.

Loading...

Ciudat sau nu, România este marcată pe harta, pusă la dispoziție de oamenii de știință, cu o culoare roșie aprins, ceea ce înseamnă că este o zonă fierbinte, în care se așteaptă cutremure de mare intensitate în viitorul apropiat. Harta arată că în viitorii 50 de ani sunt posibile mișcări seismice puternice într-o mare parte a teritoriului României. Riscul este, însă, şi mai mare în Turcia, Italia, Grecia şi alte state balcanice.

harta cutremure europa

Geografia generală a seismicităţii pe continentul european este cunoscută. Ea rezultă, în principal, din înfruntarea dintre plăcile tectonice africană şi eurasiană. Pericolul este mai puternic în Turcia, Grecia şi în Peninsula Balcanică, în Italia şi în România”, anunță cotidianul LeMonde.

Aceasta harta ar putea fi luată în considerare și de autoritățile din România pentru ca cele mai inspirate măsuri să fie luate în vederea limitării pierderilor de vieți omenești în cazul producerii unui seism de amploare.

loading...