Previziuni cutremure: Prognoza pentru producerea marilor seisme

Previziuni cutremure: Prognoza pentru producerea marilor seisme

Previziunile pentru producerea marilor cutremure este o știință inexactă în acest moment. Cu toate acestea, există o serie de elemente, care prezintă anumite anomalii sau care pot influența producerea marilor seisme. Analizând aceste elemente, specialiștii pot, într-o oarecare măsură, să prevadă cu aproximație momentul în care se poate produce un cutremur.

Previziuni cutremure – Luna, cauza marilor cutremure

Revista Nature Geoscience a publicat un articol al unor cercetători americani, care au studiat în ultimii 20 de ani periodicitatea și amplitudinea cutremurelor terestre. Statisticile arată că cele mai puternice cutremure s-au produs în perioadele în care mareele au avut cea mai mare amplitudine.

Luna, cauza marilor cutremure

Cele mai puternice maree se produc în perioadele de lună nouă sau lună plină. Cutremurul din Indonezia din anul 2004, cu aptitudinea de 9,4 s-a produs într-o perioadă de Lună plină. La fel s-a întâmplat și în Japonia, în anul 2011, când a avut loc un cutremur cu magnitudinea 9.

În perioadele în care Pământul, Luna și Soarele sunt aliniate se produc forțe de atracție foarte puternice care generează seisme de intensitate mare. Magma care se află în interiorul scoarței terestre înregistrează perturbări care generează presiuni pe liniile de falii.

Previziuni cutremure – viteza de rotație a Pământului

Oamenii de știință au descoperit că viteza de rotație a Pământului s-a micșorat considerabil în ultimii cinci ani. Acest fenomen ar putea duce la producerea numeroaselor cutremure de peste 7 grade pe scara Richter.

Ciclicitatea naturală și cutremurele

Una dintre cele mai importante legături pe care o sugerează oamenii de știință este cea între reducerea vitezei de rotația a Pământului și producerea cutremurelor violente. Această legătură a fost descoperită în urma comparării datelor istorice cu privire la evenimentele geologice ale planetei noastre.

În primul rând, fenomenul de reducere al vitezei de rotație al planetei este unul ciclic. La circa 30-32 de ani, pentru 5 ani, această viteză scade. Scăderea nu este una foarte mare, ci este vorba despre ordinul a câteva milisecunde pe an. În acest sens, specialiștii susțin că această schimbare nu poate fi sesizată de oameni, ci doar descoperită în urma unor măsurători extrem de precise.

Previziuni cutremure

Cauza scăderii vitezei de rotație nu este pe deplin cunoscută. Se speculează că în interiorul planetei există un fel de lichid metalic, care s-ar putea prinde de mantaua Terrei și acesta ar putea fi unul dintre motive. Însă, cel mai interesant lucru este că atunci când se ajunge în ultimul an al acestei ciclicități, se nasc cutremurele de intensitate mare pe Terra.

În acest sens, conform studiilor de ultima oră, anul 2018 este anul 5, adică ultimul an al scăderii vitezei de rotație. Oamenii de știință susțin că 2018 ar putea fi anul marilor cutremure, dacă ciclicitatea de 5 ani se respectă.

Acustica pietrelor și prezicerea cutremurelor

Tot mai mulți arheologi își axează studiile pe acustica construcțiilor preantice. După ce au fost descoperite piramidele, templele, megastructuri în diverse colțuri ale lumii, cercetătorii și-au axat studiile pe lucruri mult mai subtile, acustica pietrelor.

Cercetătorii japonezi au pus bazele unei noi ramuri ale arheologiei, arheoacustica. Primele studii le-au realizat în Egipt. Cu ajutorul unui sonar performant, ei au descoperit mari cavități în interiorul piramidelor, dar și surse de radioactivitate.

După zeci de ani de cercetări, s-a ajuns la concluzia că metastructurile au proprietăți acustice deosebite. Arheologii vorbesc despre un fa diez, o muzică a sferelor, care corespunde unei game de 432 Hz.

În Malta, Sicilia au fost descoperite temple cu o acustică deosebită. În interiorul acestor structuri, există un nivel de vibrații foarte ridicat, care generează inactivitatea cortexului prefrontal, antrenând dezactivarea centrului stâng al comunicării, al limbajului.

Au fost efectuate teste pe sute de persoane care în momentul în care s-au apropiat de astfel de structuri, au fost incapabile să mai comunice.

Stonehenge, locul unde pietrele emit sunete asemănătoare clopotelor

În Stonehenge, Anglia, pietrele au fost transportate 320 km de la cariera de unde provin, dar nu se știe prin care metodă. Pietrele de la Stonehenge au fost numite pietrele albastre. Sunt roci sonice, emit sunete, în momentul în care sunt lovite. Cercetătorii susțin că acele pietre au fost un mijloc de comunicare la distanță.

Cutremurele și acustica pietrele

O descoperire de excepție a fost realizată de cercetătorii americani. Înainte de producerea unui cutremur, pietrele emit sunete de frecvență foarte joasă, asemănătoare cu un vuiet, pe care, din păcate, omul nu le percepe.

Timpul de prezicere al unui cutremur este de o săptămână. În momentul de față, se poate calcula probabilitatea producerii unui cutremur într-o anumită zonă, dar nu și momentul când se va produce.

Ferestrele temporale – previziuni cutremure

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie din interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale situate la adâncimi de până la 200 km adâncime.

O placă litosferica este un fragment masiv solid de rocă, cu o formă neregulată, alcătuită din crusta oceanică și continentala. Lungimea plăcilor tectonice poate varia foarte mult, de la câteva sute de kilometri la mii de kilometri. Ca și grosime au între 15 și 200 km.
Majoritatea cutremurelor se produce la limita de separaţie dintre placi. Specialiştii au identificat 12 plăci mari și un număr mai mare de subplaci. Au fost identificate trei tipuri de margini de plăci.

Margini divergente

Margini divergente, cele două placi se îndepărtează una de cealaltă. Ca urmare, se formează o deschidere în crusta prin care materialul topit urca la suprafața, unde formează o nouă crusta oceanică. Aceasta se depozitează de-o parte și de cealaltă parte a riftului și formează lanţuri de munți.

Margini convergente

Margini convergente, cele două placi intra în coliziune. Ca urmare a acestui fenomen se formează arcuri vulcanice continentale.
Margini transformate, plăcile alunecă una pe lângă cealaltă. Falia San Andreas este rezultatul unui astfel de fenomen. Ea are o lungime de 1300 km, o lăţime de câțiva zeci de kilometri și străbate 2/3 din teritoriul Californiei.

Previziuni cutremure

Pe teritoriul României, zona seismică cu cel mai ridicat potențial seismic este situată în litosfera subcrustala la curbura Carpaţilor Orientali. Pe lângă această există câteva zone de surse seismice superficiale, cum ar fi, Fagaras-Campulung, Banat, Crisana, Maramureş, depresiunea Barladului.

Previziuni cutremure în Vrancea

Regiunea Vrancea este o zonă seismică complexă de convergenţă continentală, situată a trei plăci tectonice, placă Est Europeană, subplacile Intra Alpină și Moesica. Cea mai puternică activitate seismică se concentrează la adâncimi între 60 și 200 km.

În Revista Romană de Statistică nr.2 din 2012, au fost publicate următoarele informații cu privire la activitatea seismică din zona Vrancea.
Dinamica cutremurelor cu o magnitudine de cel puțin 6,7 grade pe scara Richter înregistrează o tendinţă de creștere. În secolele I, II, și III din mileniul III, activitatea seismică se va intensifica, în sensul producerii unor cutremure cu mare intensitate. Prin determinarea ferestrelor temporale, calcule statistice și probabilistice, se poate realiza o prognoză a producerii marilor cutremure.

Istoria cutremurelor – previziuni cutremure

O echipă de geologi din Statele Unite ale Americii a analizat marile cutremure, adică cele de peste 7 grade, care s-au produs începând cu anul 1900. Concluzia a fost una extrem de interesantă, pentru că s-a observat creșterea numărului de cutremure mari o dată la 32 de ani.

Această ultimă cifră corespunde cu ultimul an al ciclicității fenomenului de scădere al vitezei de rotație al planetei noastre. Acesta a fost motivul principal pentru care geologii au concluzionat că legătura între cele două fenomene ar putea fi una reală. Cu toate acestea, nimic nu este sigur, iar aceste studii sunt ipotetice și cu ajutorul lor nu se pot prezice locul și momentul producerii unui cutremur violent.

Cutremurele rămân cele mai dificile dezastre naturale de prevăzut. Acestea se produc fără să existe semnale foarte clare și chiar dacă s-au vehiculat, de-a lungul timpului existența numeroaselor semne ale cutremurelor, acestea nu se produc de fiecare dată când se dezlănțuie un cutremur.

Cutremure majore din lume

În 4 martie 1977, la ora 21.22, un seism de 7,2 grade pe scara Richter lovea România. Violența s-a înregistrat de verticală și orizontală cu direcția nord sud și est vest.

Epicentrul a fost la o adâncime de 11 kilometri. Toate stațiile seismice de e glob au înregistrat seismul.

Energia distructivă eliberată de seism a fost echivalentă cu cea emisă de 10 bombe atomice aruncate asupra Hiroshimei. Cutremurul a durat 55 de secunde. Au căzut 32 de blocuri și clădiri. Evaluarea finală a fost una teribilă, 1570 de morți, 11300 de răniți, 32900 de locuințe dărâmate.

Cutremurul a rămas în conștiința colectivă drept cel mai tragic eveniment de acest gen. Pagubele materiale au fost estimate la 2 miliarde de dolari.

În noiembrie 1940, România a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,4 pe scara Richter. Atunci au murit o mie de persoane și patru mii au fost rănite. Cel mai modern bloc din București, Carlton, un bloc cu 12 etaje, s-a prăbușit.

Cutremurul sa simțit până la Moscova, Leningrad, Asia Mică. În localitatea Panciu, intensitatea seismului a fost de 10 grade. Martorii au povestit că au văzut pe cer scântei și fâșii luminoase. În Panciu nu a mai rămas nicio clădire. Toate au fost distruse.

Și Focșaniul a fost grav afectat. Oamenilor le-au trebuit 2 luni pentru a-și relua activitățile.

Un caz similar s-a petrecut în 1 noiembrie 1755, în Lisabona, Portugalia. Cutremurul a avut o magnitudine de 9 grade și a durat aproape șase minute. Peste 40000 de oameni au murit, iar orașul a fost complet distrus.

Aprilie 1906. Un cutremur de 7,8 grade avea să lovească San Francisco. Au murit este 3000 de persoane. Multe luni, locuitorii sau refugiat pe plajă unde au locuit în corturi. În anul 1976, în China, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,2. Se sune că au fost 655000 de morți.

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)