Mistere din Romania

Povești fascinate ale unor mănăstiri din România! Crucea, un simbol emblematic

Crucea este unul dintre cele mai emblematice simboluri ale creștinismului. Omenirea a adus acest simbol după răstignirea lui Hristos. Înainte de răstignirea lui Iisus, crucea era considerată un instrument al torturii, al unei morți josnice, la care erau supuși sclavii, josnicii, trădătorii.

Crucificare a scos la iveală simbolistica crucii ca putere a lui Dumnezeu. În secolul al IV-lea, împăratul Constantin cel Mare a fost primul care a inițiat sărbătoarea crucii. Ziua de 14 septembrie este sărbătoarea Crucii. La români putem vorbi despre un adevărat cult al crucii.

Mănăstirea Dervent

România are multe mănăstiri care ascund povești fascinante. Mănăstirea Dervent, Constanța, a fost construită pe cea mai veche vatră monahală din România. În apropierea mănăstirii există patru cruci despre care s-a spus că sunt tămăduitoare. Un preot și trei fecioare au fost martirizați pentru a renunța la credința lor. Pe locul unde au fost uciși au apărut patru cruci din piatră, despre care se spune că sunt făcătoare de minuni. Despre crucile de la Dervent se spune că au crescut în mod natural, că nu sunt făcute de mâna omului. La Dervent, urmele pașilor Sfântului Apostol Andrei se mai păstrează și astăzi. Nu departe, se află vestita Peșteră a Apostolului.

La Basarabi

La Basarabi, veghează bisericile săpate în cretă, la Isaccea sau Niculițel, își dorm somnul cel de veci mari martiri și întemeietori de credință, Zotic, Antal, Camas, Filip, Chiril. Despre Dobrogea se spune că este Bethleemul românesc. Vasile Voiculescu scria, crucile vii și tămăduitoare de la Dervent au crescut ca niște pomi roditori, stropiți din belșug cu picurii de sânge ai primilor martiri români.

Misterul crucii din Argeș

În județul Argeș, în comuna Râncăciov, a fost construită o biserică care are forma de cruce. Crucea în formă de T simbolizează șarpele țintuit de un par, moartea învinsă prin jertfă. Crucea cu o singură bară orizontală reprezintă crucea evangheliei.

manastire1318605932 13739697031 - Povești fascinate ale unor mănăstiri din România! Crucea, un simbol emblematic

Pentru a cinsti memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial în perioada 1926-1928, pe Caraiman a fost construită o cruce. Guinness World Records a desemnat momentul ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Monumentul s-a realizat ca urmare a unui vis pe care l-a avut regina Maria.

loading...
loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top