Povestea misteriosului Oracol din Delphi

Povestea misteriosului Oracol din Delphi

Oracolul din Delphi, supranumit şi Pythia, reprezintă un mare mister al spiritualității de pe Terra. Delphi se afla pe versanții Muntelui Parnas, Grecia, iar orașul, numit în trecut Kastri, se afla pe deasupra  ruinelor unui complex sacru. În anul 1890, în urma excavațiilor arheologice din zonă, întreg oraşul a fost mutat.

Conform mitologie, Zeus a trimis doi vulturi, unul zburând spre est, altul spre vest. Păsările avea menirea să găsească centrul Pământului. Când aceştia s-au întâlnit la Delphi, Zeus a aflat altfel că acolo este centrul Pământului. Omphalos, era întrecut o piatră conică, poziționată chiar la intrarea în templu pentru a marcaburicul” pământului.

În jurul anului 1500 î. Hr. zona a fost colonizată de micenieni, care au păstrat altarul închinat zeiței Geea, zeiţa Pământului. Până la acea vreme, femeile înțelepte din Delphi deveniseră faimoase în întreaga lume pentru activitatea lor religioasă. Altarul a devenit celebru în clipa în care Apollo a coborât din nord şi l-a ucis pe Python. Atunci Apollo şi-a însuşit altarul şi după ce s-a descotorosit de influenţa Geei, şi-a instalat propriile oracole.

În antichitate, călătorii plini de credință şi curioși despre viitor, mergeau până la Delphi pentru a cere sfaturi oracolului. Orașele care efectuau pelerinaje succesive făceau donații importante pentru a se conserva altarul. Abia în anul 398 d. Hr., împăratul roman creștin Arcadius a ordonat distrugerea oracolului, care până atunci fusese considerat centrul lumii spirituale.

Unul dintre principalele elemente caracterizante ale spiritualității din Delphi era șarpele. Un animal venerat şi respectat care contribuia necondiționat în dezvoltarea previziunilor cât şi ale sfaturilor despre viitor, şarpele a fost trecut în opoziție în clipa în care creștinismul şi-a făcut apariția. Oare oracolul din Delphi devenise o amenințare la adresa altor religii? Se putea crede că o zeiţă avea capacitatea de a prezenta tot ceea ce înseamnă înțelepciune? Probabil că răspunsurile la aceste două întrebări reprezintă adevărul despre decizia împăratului roman de a distruge ceea ce odată însemnaburicul” Pământului şi cel mai mare centru al spiritualității umane.

Loading...
loading...

Related posts