The news is by your side.

Povestea incredibila a primei fotografii a palatului Potala din Lhasa

0

Tibetul a fost considerat pentru mai multe secole la rând proiecția Shambalei pe Pământ și din acest motiv accesul străinilor a fost interzis în acest ținut mirific. Motivația era una simplă, la îndemâna tuturor, care susținea că occidentalii nu aveau cum să înțeleagă și nici să interpreteze semnificația și nici semnele Lumii Înțelepților. De fapt, tendinţa occidentalilor, datorată înclinaţiei preponderent materialiste (care face să fie aproape imposibil de conceput existenţa lumilor paralele subtile), este fie de a considera că Shambala există în planul fizic, fie de a interpreta tradiţia legată de Shambala ca fiind pur simbolică, abstractă.

Călătorii care au reuşit totuşi să pătrundă în Tibet relatează cu admiraţie şi uimire despre fascinaţia exercitată asupra lor de acest ţinut de o frumuseţe neobişnuită, adeseori sălbatică şi misterioasă. În ceea ce priveşte capitala Tibetului, Lhasa, restricţiile accesului erau şi mai severe: ea putea fi vizitată numai de către budişti. Dificultatea accesului în Lhasa, precum şi faptul că se cunoşteau practic foarte puţine lucruri despre acest oraş (inclusiv despre localizarea să – nu se ştia precis până în 1866 unde este Lhasa) au făcut ca Lhasa să fie supranumită „Oraşul Pierdut” sau Oraşul Interzis”.

Prima fotografie a celebrului palat Potala din Lhasa a fost efectuată la începuturile secolului trecut, de către doi turiști ruși care s-au deghizat în călugări budiști. Sub pretextul că merg în pelerinaj la Lhasa ei au fost lăsați să intre în Tibet. După peripeții interesante, cei doi călugări deghizați au reușit în cele din urmă să fotografieze palatul Potala unde își trăia zilele marele Lama. Fotografia a ajuns în cele din urmă în Rusia, unde fiind publicată în ziare a făcut senzație la vremea respectivă adâncind și mai mult misterul, dar și stârnind curiozitatea oamenilor referitoare la o cultură înclinată spre spiritualitate.

Lhasa Povestea incredibila a primei fotografii a palatului Potala din Lhasa

Ani buni mai târziu, celebra fotografie a ajuns pe meleagurile americane. În 1905, o cunoscută revistă americană, care era pe punctul de a da faliment, a publicat această fotografie alături de un text, care descria cu lux de amănunte viața din Tibet. Acest prim reportaj nu doar că a salvat revista de la faliment, dar a și ajutat-o să-și găsească direcția, abordarea și stilul. Această revistă nu este alta decât National Geografic.

Daca ți-a plăcut articolul nu uita de grupul nostru secret pe Facebook. Hai si tu acum!

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și