Povestea incredibilă a inimii lui Chopin. Compozitorul credea ca va fi înmormântat de viu

0

Compozitorul și pianistul polonez Frederic Chopin avea o fobie, credea că va fi îngropat de viu. În anul 1849, pe patul de moarte, a obligat-o pe sora sa să jure că va fi autopsiat înainte să fie înmormântat.

Chopin a murit la vârsta de 39 de ani. Inima i-a fost scoasă și conservată într-un borcan plin cu coniac. O echipă de cercetători polonezi a examinat inima. S-a ajuns la concluzia că Chopin a murit de pericardită, o complicație rară a tuberculozei.

Borcanul cu inima lui Chopin se află în cripta bisericii Sfânta Cruce din Varșovia. Conform specialiștilor, inima este acoperită cu un strat subțire de fibre albe, semn ale unor complicații generate de tuberculoză.

Trupul lui Chopin a fost înmormântat în cimitirul parizian Pere Lachaise, alături de Proust și Oscar Wilde. La scurt timp după ce a murit, sora sa, Ludowica, a reușit să ducă inima în Polonia, în cel mai mare secret, trecând de securitatea rusească.

În anul 1944, borcanul cu inima lui Chopin a ajuns în mâna unui ofițer SS, un mare admirator al lui Chopin. Borcanul a fost păstrat la sediul central de comandă german. După război, inima a fost depusă în cripta bisericii Sfânta Cruce.

Franz Liszt a fost un prieten apropiat al lui Chopin și este cel care i-a făcut cunoștință cu baroneasa Dudevant, cunoscută sub pseudonimul literar George Sand.

Din cauza reputației sale sulfuroase, mulți amanți, Chopin nu o place la început. Mai mult, Chopin era logodit cu Maria Wodzinska. George Sand insistă și Chopin cade în mrejele ei. Își petrec iarna împreună pe insula Mallorca.

Relația dintre cei doi, ea o extravertită, el un timid, interiorizat, începuse să se degradeze. Revin la Paris, unde boala își arată colții. Chopin este din ce în ce mai slăbit. După opt ani de relație, cei doi se despart.

Chopin - Povestea incredibilă a inimii lui Chopin. Compozitorul credea ca va fi înmormântat de viu

Cu toate că se știa că este bolnav, moartea lui Chopin a fost un șoc la Paris. Marele pianist, romanticul desăvârșit, a fost plâns de toată lumea. După ce s-au despărțit, cei doi nu s-au mai văzut. George Sand a murit în anul 1876, la vârsta de 76 de ani.

loading...
S-ar putea să-ți mai placă și