Mozaic

POVARA UNOR NUME SINISTRE

Canalul de televiziune BBC a realizat un documentar cu descendenții unor sinistre personaje ale istoriei. Poate fi acuzat un copil, un nepot de faptele bunicului sau ale tatălui? Răspunsul este unanim nu, în realitate lucrurile stau cu totul altfel.

Rainier Hoss și lagărul de concentrare de la Auschwitz

Rainier Hoss și-a petrecut copilăria lângă lagărul de concentrare de la Auschwitz, unde bunicul său a fost primul comandant al lagărului nazist. A crescut la câțiva metri de camerele de gazare, s-a jucat cu jucăriile confecționate de deținuți și atunci când culegea căpșuni din grădina bunicului, trebuia să îi spele bine pentru că erau plini de cenușa provenită de la cuptoarele din lagăr. Rainer Hoss a vorbit despre povara numelui pe care-l poartă, despre rușinea pe care o simte și astăzi.

Katrin Himmler

Katrin Himmler este nepoata lui Heinrich Himmler. În cartea Povestea unei familii germane, a cărei autoare este, ea ridică o problemă dureroasă pentru existența ei. Trebuie să uiți ce au făcut bunicul și unchiul tău, să-i iubești necondiționat pentru ceea ce au făcut, sau să te ascunzi într-un colț de lume, să-ți schimbi identitatea și să încerci să trăiești?

Monika Hertwig

Monika Hertwig este fiica unui comandant al unui lagăr de concentrarea din Cracovia. Avea câteva luni, cânt tatăl său a fost spânzurat pentru faptele sale. La adolescență, a început să afle câte ceva despre tatăl său. A fost un șoc când a vizionat filmul Lista lui Schindler în care un personaj interpreta rolul tatălui său.

Alte nume cu povară

Bettina Goring, nepoata lui Hermann Goring, a fost mult mai radicală. Împreună cu fratele său s-au mutat în SUA, unde fiecare a suferit o operație de sterilizare pentru a nu duce mai departe gena familiei.

Brigid Elizabeth s-a născut în anul 1891 la Dublin și a murit în anul 1969 la New York. Ea a fost sora vitregă a lui Hitler, născută din prima căsătorie a tatălui său. Acesta venise în Anglia în căutare de muncă, moment în care a cunoscut-o pe prima sa soție, o irlandeză.
La scurt timp, părăsește Anglia, fără să divorțeze de soția sa și se mută în Germania unde se căsătorește cu o germană, viitoarea mamă a lui Hitler. A fost un caz clasic de bigamie.

Brigid și mama sa au avut o perioadă de lungi suferinţă din cauza numelui pe care-l purtau. Brigid va naște un fiu, William, dintr-o relație neoficializată care va prelua sinistrul nume de Hitler.

În ianuarie 1939, William se deplasează la Berlin unde se întâlnește cu unchiul său, Adolf Hitler. Acesta îi cere să renunțe la numele său de William, prea britanic, și să se mute în Germania pentru a deveni un bun german. Acesta refuză și se reîntoarce la Londra.

Child survivors of Auschwitz - POVARA UNOR NUME SINISTRE

În martie 1939, Brigid și fiul său William hotărăsc să emigreze în SUA, dat fiind situația în care se afla Europa. După sângerosul atac de la Pearl Harbor în care japonezii au ucis sute de americani, tânărul William face o cerere pentru a intra în armata americană. Timp de trei ani este anchetat de CIA și FBI, urmărit, supravegheat pentru că mult timp a fost considerat spion german.

În anul 1944, primește acceptul de a lupta alături de trupele americane. După terminarea războiului, se căsătorește cu o tânără americană de origine germană, cu care a avut patru fii. Își schimbă numele din Hitler în Houston Stewart Chamberlain.
Cei patru fii au făcut pactul de a nu avea copii.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top