Mistere

Poti sa descifrezi misterul „dodecaedrului roman”?

Dodecaedrul roman” este un obiect ciudat, cu 12 fețe, fiecare cu câte un orificiu în mijloc, gol pe dinăuntru, cu dimensiuni variind de la 4 până la 12 centimetri. A fost denumit așa pentru că are 12 fețe și în urma cercetărilor a fost datat din perioada imperiului roman. Asemenea obiecte misterioase au fost descoperite în diverse zone din Europa, precum Marea Britanie, Franța, Belgia, Austria, Țările de Jos, Germania sau Italia.

Odată cu descoperirea „dodecaedrul roman” s-a născut și întrebarea: La ce folosea acest obiect? Au existat numeroase presupuneri în rândul arheologilor, unii sunt de părere că a fost armă de război, alții cred că s-a folosit pentru măsurarea vremii sau instrument astronomic. S-au vehiculat idei cum că „dodecaedrul roman” era doar o jucărie sau pur și simplu era doar un zar. Nimeni nu a fost capabil să descifreze misterul acestui obiect straniu.

O altă problemă majoră este faptul că niciodată în scrierile române nu s-a specificat utilizarea unui asemenea obiect, dar cu toate acestea numărul mare de astfel de dodecaedre s-au descoperit de-a lungul timpului. Cum este posibil ca populația unui imperiu atât de mare precum cel Roman să folosească un obiect și să nu existe nicio mențiune despre el?
Cele mai multe dintre dodecaedrele romane sunt realizate din bronz, dar unele sunt și din piatră. Sunt șlefuite impecabil, ceea ce demonstrează importanța care juca în rândul populației romane.

dodecaedrul roman - Poti sa descifrezi misterul "dodecaedrului roman"?

În ciuda tuturor speculațiilor funcția dodecaedrului nu a fost niciodată descifrată. O scriere străveche a eseistului grec Plutarh indica totuși că romanii ar fi putut să folosească misteriosul obiect pentru determinarea semnelor zodiacale. Nu este clar cum o făceau și nici faptul pentru care există cele 12 butoane? Nu se poate spune cu exactitate pe ceea ce s-a bazat eseistul antic grec atunci când a făcut această remarcă în textele sale. Cu toate acestea „dodecaedrul roman” va rămâne un mister neelucidat.

Oare la ce putea să folosească?

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top