Postul Crăciunului, degeaba renunțăm la carne dacă nu se purificăm și sufletul

Postul Crăciunului, degeaba renunțăm la carne dacă nu se purificăm și sufletul

Potrivit tradiției creștine, astăzi, 15 noimebrie 2017, începe Postul Crăciunului. În cele 40 de zile, până în Ajunul Crăciunului, credincioșii practicați trebuie să aibă un meniu zilnic bazat doar pe legume, fructe și ocazional pește.

Postul Crăciunului ţine de miercuri, 15 noiembrie, şi se încheie în 25 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru. Acesta aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

Fără carne, dar ce mâncăm?

Fără îndoială, această întrebare este pe buzele tuturor celor care decid că a venit vremea să țină Postul Crăciunului. La prima vedere, lucrurile pot părea simple, pentru că în hipermarketuri se găsesc numeroase produse de post, dar nu întotdeauna, acestea sunt bune pentru sănătatea noastră. În timpul postului se poate înlocui carnea cu produsele din soia, dar trebuie să știm cum să alegem aceste produse pentru că soia, în general este modificată genetic, și nu este deloc recomandată pentru sănătate pe termen lung.

În această perioadă sunt recomandate salatele și mâncărurile gătite, care să nu conțină carne. Dacă privim o carte de bucate este imposibil să nu descoperim numeroase rețete tradiționale sau nu, în care carnea este omisă. De asemenea, există o sumedenie de legume care pot fi gătite în diferite moduri. De asemenea, în această perioadă a Postului Crăciunului există și așa numitele dezlegări, în care este permis consumul de pește.

Produsele de post din magazine dăunează grav sănătății

Nutriționiștii avertizează că cele mai multe dintre produsele de post din magazine conțin substanțe nocive pentru organism și ele nu nu trebuie consumate în niciun fel. Crenvurștii, pateurile, cașcavalul și alte produse vegetale conțin substanțe chimice menite să suplinească lipsa materiei prime. Aceste substanțe sunt adevărate otrăvuri pentru organismul uman.

În categoria produselor nocive intra pateurile vegetale şi „mezelurile”, din cauza conţinutului mare de „E-uri” sau alte sintetice menite să facă produsul să semene cât mai mult la gust, miros şi culoare cu alimentul pe care îl imită.

Loading...

Pateul din soia conţine la fel de mulţi aditivi că cel animal, poate chiar mai mulţi. La fel şi salamul, şi crenvurştii de post sau şniţelul, care mai e şi prăjit. În niciun caz nu trebuie să mâncăm zilnic astfel de produse.

Istoria Postului Crăciunului

La început, nu toți creștinii posteau la fel. Unii dintre ei țineau postul doar o săptămână, în timp ce alții 7 săptămâni sau un număr nedefinit de zile. Pentru că în Biblie nu a fost niciodată menționată o durată fixă, a fost nevoie de intervenția oamenilor Bisericii pentru a uniformiza această practică. La Sinodul din Constantinopol, ţinut la anul 1166, oamenii Bisericii au stabilit din proprie putere, că postul trebuie să aibă o durată de 40 de zile.

Această decizie a fost luată în memoria lui Moise, care a stat pe muntele Sinai, 40 de zile în așteptarea cuvintelor lui Dumnezeu, de pe lespezile de piatră. Aceste cuvinte sunt cunoscute precum Tăblițele Legilor.

Cu toate acestea, imediat după Sinod, această regulă a fost respectată de toți creștinii, fără prea multe întrebări. În ziua de astăzi, nimeni nu își mai pune asemenea întrebări, pentru că o regulă bisericească trebuie respectată întocmai.

În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

Postul se ține și în suflet

Nu întotdeauna postul este înțeles pe deplin. De cele mai multe ori, oamenii au senzația că dacă nu consumă carne sau hrană de origine animală, problema postului este rezolvată. Lucrurile nu stau chiar așa și cei mai spirituali creștini au vorbit de nenumărate ori despre această problemă spinoasă sau capcană, după cum au mai numit-o.

Sfaturi pentru un post decent:

Nu trebuie să postim pentru a fi văzuți sau lăudați. Postul este un act personal despre care nu trebuie să știe foarte multă lume.

Postul are mai multe laturi. Una dintre ele este cea culinară, dar este important, ca odată cu curățarea trupului, să ne eliberăm și de energiile negative și să ne curățăm atât sufletul, cât și conștiința.

Creștinii postesc pentru că îl iubesc pe Dumnezeu mai mult decât darurile materiale care le sunt oferite. Adică latura spirituală trebuie să fie întotdeauna mai sus decât cea materială sau lumească.

Iertarea este începutul bun al perioadei de post. Nimeni nu poate intra în post, ca luptă duhovnicească pentru curățirea de păcate și de luminare a sufletului, fără iertare.

postul craciunului

Postul susţine rugăciunea omului credincios care consideră legătura sa cu Dumnezeu ca fiind centrul, lumina şi hrana sufletului său.

Postul trebuie înțeles precum o stare spirituală, din care se elimină toate neajunsurile frustrările, cât și defectele acumulate de-a lungul vieții. Unul dintre cei mai mari inamici ai spiritualității este lăcomia. De asemenea, lenea este considerată un mare păcat și cu atât mai mult nu are ce căuta în Postul Crăciunului.

Postul pacifică patimile egoiste, luminează mintea, sfinţeşte simţirile, schimbă atitudinea şi comportamentul faţă de oameni şi faţă de natură, înţelegându-le pe toate în lumina prezenţei iubitoare a lui Dumnezeu.

Postul trebuie să fie o stare de spirit prin care sufletul omului se apropie de iubirea lui Dumnezeu. În acest fel, se poate vorbi despre primul pas spre uniunea supremă sau iluminare.

loading...

Related posts