Populația Sami, oamenii care trăiesc în nordul îndepărtat

Populația Sami, oamenii care trăiesc în nordul îndepărtat

Sami sunt cei mai nordici oameni indigeni ai Europei. De mii de ani au trăit într-o zonă numită Sapmi – sectoarele nordice ale Norvegiei, Suediei, Finlandei și Peninsula Kola. Limba tradițională Sami, muzica, artizanatul, religia și îmbrăcămintea diferă de celelalte grupuri etnice scandinave. De sute de ani această cultură a trebuit să se adapteze și să supraviețuiască la unele dintre cele mai vitrege condiții de viață de pe Terra.

Originea antică a poporului Sami

Se crede că acest trib misterios a sosit de undeva din Est, adică din Asia, cu foarte mulți ani în urmă. Descoperirea petroglifelor, din ținutul Sampi, demonstrează că strămoșii acestor oameni au trăit de-a lungul coastei oceanului arctic din nordul Norvegiei, încă de acum 10.000 de ani.

Acum 2000 de ani, poporul Sami a locuit în toată zona pe care în ziua de astăzi o cunoaștem sub numele de Finlanda. Cel mai vechi document, în care sunt menționați fenni, așa cum i-a numit istoricul roman Tacitus, datează din anul 98 d.Hr. Până în acel moment, europenii nu au avut habar despre existența acestor oameni ai nordului.

Populația Sami

El a scris că purtau haine de blană, mergeau pe schiuri și că vânau reni. 400 de ani mai târziu, textele chineze menționează că în nordul Europei există un popor, care folosește renii (cerbi de fapt) pentru transportul laptelui.

Următoare mențiune despre Sami apare în scrierea istoricul grec, Procopius, din anul 555 d.Hr. Procopius descria un popor nordic, care trăiește în Scandinavia.

Limba sami și stilul de viață

Poporul Sami este cunoscut sub numele de Sami și Saami, a fost cunoscut anterior sub numele de Lapps și Laplanders. Ca și în cazul multor altor cuvinte, acestea din urmă ( „Lapp” ) au căpătat un sens peiorativ, care în limbile scandinave moderne limbile moderne scandinave, înseamnă o bucată de îmbrăcăminte ruptă, ceea ce înseamnă că Lapps reprezinta o populație săracă, care se îmbracă cu zdrențe. Acesta a fost motivul principal pentru care numele populației trebuia schimbat și din Lapps s-a transformat în Sami.

Limba Sami conține un vocabular bogat pentru cuvinte legate de natură și mediu, cu termeni exacți care descriu elemente precum pământul, apa și zăpada. Cel mai interesant aspect este că limba are o sumedenie de termeni specifici pentru a descrie renii. De exemplu, dintr-o turmă de mii de reni, doar unul singur se va potrivi unei descrieri succinte. Acest ultim aspect arată cât de importanți sunt renii în viața acestor oameni ai zăpezilor.

Viziunea asupra lumii

Religia tradițională Sami este păgânismul politeist . Datorită imensității ținutului Sapmi, există diferențe reale atât în ​​aspectele religioase, cât și în cele non-religioase ale vieții. Cu toate acestea, cele mai vechi credințe sunt asociate cu animismul și o legătură strânsă cu Pământul. Panteismul și o spiritualitate personală puternică legată de viața de zi cu zi sunt elemente-cheie ale spiritualității tradiționale Sami, viziune total diferită față de cea a omului modern.

Populația Sami

La fel ca în alte culturi antice, Sami împarte cosmosul în lumea superioară, mijlocie și inferioară. Aceste lumi pot fi accesate prin sacrificii. În credința tradițională Sami, Lumea Superioară este asociată cu sudul, căldura, viața și culoarea albă. Aceasta este lumea Soarelui (feminin) și a Mamei Pământului Máttaráhkká.

Lumea Orientală poate fi descrisă drept lumea vieții cotidiene pentru Sámi. Se compune din oameni și unele animale, cum ar fi urșii. Culoarea din Lumea Orientală este roșie. Lumea din mijloc este separată de lumea subterană de un râu de sânge. Acest râu este traversat într-o direcție de sufletele celor morți și într-o altă direcție de sufletele celor nou-născuți în timp ce se întorc în lumea celor vii. În lumea de apoi, trăiesc animale ciudate și există o multitudine de peșteri întunecate. Mai mult de atât, șamanul noaidi este cel care poate face conexiunea cu aceste lumi cu ajutorul unei tobe.

Viața zilnică tradițională în societatea Sami

În trecut, societatea Sami era compusă din siida (grupuri familiale) care trăiau și împărtășeau resursele naturale. O siida a fost condusă de cea mai bătrână persoană din grup, indiferent de sex. Liderul siida controla toate aspecte vieții cotidiene – cum ar fi unde și când se putea muta grupul, cine pescuia și în ce zonă, dar participa și la întâlniri cu alți bătrâni, unde discuta aspectele de viitor.

Unele siida erau nomade în grade diferite, în timp ce altele trăiau în așezări permanente. Nomadic Sámi erau de cele mai multe ori renumiți păstori de ren, în timp ce Sámi care locuiau în așezări permanente s-au susținut adesea prin pescuit . Astăzi, doar Sami, care trăiește în rândul renilor, trăiește în grupuri siida pentru o parte a anului.

Populația Sami

Viața modernă

Astăzi, Sami este o minoritate în Finlanda , Rusia , Suedia și Norvegia , însă majoritatea se află în cele mai îndepărtate părți ale regiunii Finnmark din Norvegia și din municipalitatea Utsjoki din Finlanda. În total, numărul Sami este de aproximativ 100.000 de persoane.

Civilizația a avut de suferit sute de ani de discriminare și probleme juridice, precum și de schimbările climatice. Problemele recente includ o luptă pentru dreptul de a permite renilor lor să treacă granița dintre Suedia și Norvegia .

loading...
CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (1)
  • Emilia 4 zile

    Multumim frumos!

    Este foarte interesant sa stim despre felul in care traiesc alti oameni. Daca ne gandim ca toata rasa umana, de dupa potop, a provenit din cei trei fii ai lui Noe, Sem, Ham si Iafet, pare curios cate feluri de popoare au luat fiinta si in cate feluri isi duc existenta.

    Va doresc succes si numai bine!