Polul Nord se muta in Himalaya sau incalzirea globala este o gluma?

Polul Nord se muta in Himalaya sau incalzirea globala este o gluma?

După ce am fost intoxicați cu ideea că încălzirea globală este o problemă iminenta care amenință viața pe Terra, un nou val de de informații contradictorii îşi face apariţia pe internet. Mai multe imagini captate din satelit demonstrează că ghețarii din Himalaya nu au fost afectați de încălzirea globală, ei mărindu-și masa în fiecare an. Acest fapt îi surprinde chiar şi pe oamenii de ştiinţă care nu înţeleg fenomenul.

Ei se așteptau ca ghețurile de pe întreaga planetă să-i subţieze straturile, dar gheţarii din Himalaya se pare că sunt într-o permanenta expansiune. Şi atoate acestea în condiţiile în care Polul Nord şi Antarctica suferă o scădere dramatică a dimensiunii gheţurilor.

Măsurătoarea efectuată între anii 1999 şi 2008 demonstrează că gheţarii din Himalaya şi-au crescut dimensiunile cu 0.11 – 0.22 metri pe an. Din această cauză o mare parte din regiunea  Karakorum este inaccesibilă omului şi studiile sau observațiile se pot efectua doar cu ajutorul imaginilor din satelit.

Nu ştim cu adevărat motivul. Acum credem că este din cauza climatului specific al regiunii pentru că au existat măsurători meteorologice care au arătat creşterea precipitaţiilor iarna. Dar în momentul ăsta e doar o presupunere.”, a declarat Julie Gardelle, om de ştiinţă la  Centrului Naţional pentru Cercetare Ştiinţifică, Franţa.

Oare această situație poate să fie cauza deplasării polilor magnetici? Dacă Polul Nord magnetic se deplasează în fiecare an spre estul Rusiei, fapt demonstrat de studiile efectuate, atunci este posibil ca şi Polul Nord geografic să-i urmeze traiectoria? Este posibil ca Munţii Himalaya să adăpostească noul Pol Nord?

Loading...
loading...

Related posts