POLUL NORD MAGNETIC ȘI-A MĂRIT VITEZA DE DEPLASARE CĂTRE ECUATOR

POLUL NORD MAGNETIC ȘI-A MĂRIT VITEZA DE DEPLASARE CĂTRE ECUATOR

Câmpul magnetic al Pământului este în plin proces de inversare. Este o avertizare dată de oamenii de știință din lumea întreagă. Conform estimărilor, acum 40000 de ani a avut loc o tentativă de inversare a polilor magnetici care a eșuat. Prin consecință, ultima inversare a polilor magnetici a avut loc acum 780000 de ani.

La început, s-a spus că inversarea polilor magnetici este un proces care poate dura 1000 de ani. Se pare că inversarea este mai rapidă decât s-a estimat. În toată această perioadă, planeta noastră este expusă la o puternică activitate solară.

În ultimii 3000 de ani, câmpul magnetic a pierdut 30% din intensitatea sa, iar în câteva secole va fi nul. Acestea sunt aprecierile făcute de Nicolas Thouveny, cercetător francez.

Schimbarea polilor magnetici

Primele semne că procesul de inversare a polilor magnetici a început au fost detectate în Atlanticul de Sud, în zona cuprinsă între Chili și Zimbabwe.

Numeroase specii de animale, dar și păsările vor fi afectate de acest fenomen, în sensul că în deplasarea lor vor fi confuze. Este imposibil să se facă predicții precise cu privire la ceea ce se va întâmpla, pentru că acum 780000 de ani oamenii nu populau Pământul. Un lucru este cert, planeta noastră va fi mai vulnerabilă în fața furtunilor solare care vor încălzi atmosfera terestră, ceea ce va conduce la expansiunea ei.

Tot ceea ce înseamnă comunicații, începând cu activitatea sateliților, GPS, internet și terminând cu telefonia mobilă vor avea de suferit. Intensificarea activității câmpului magnetic va afecta reţeaua electrică, centralele electrice care își vor întrerupe activitatea.

Loading...

Câmpul magnetic terestru s-a inversat de 300 de ori în ultimii 200 milioane de ani.

Prima observație cu privire la inversarea polilor magnetici a fost făcută în anul 1905, atunci când cercetătorul Bernard Bruhes a observat că rocile vulcanice erau magnetizate în direcția opusă câmpului magnetic.

Conform teoriilor în vigoare, nucleul Pământului este un fel de dinam gigant magnetohidrodinamic care generează câmpul magnetic. În simulările efectuate în laboratoare de cercetare celebre, s-a putut observa că aliajele din fier și nichel din nucleul extern al Pământului pot genera mișcări haotice care duc la dezorganizarea liniilor câmpului magnetic. Instabilitatea din nucleul Pământului conduce la inversarea polilor magnetici.

Polul nord magnetic se va deplasa către ecuator, va ajunge în Antarctica, după care va reveni la poziția inițială. Nucleul Pământului este format dintr-o parte internă și una externă, fiecare având un câmp magnetic. Dacă cele două câmpuri își modifică poziția, atunci se va produce o inversare completă a celor doi poli magnetici.

Simulările au demonstrat că în toată această perioadă se pot forma în mod haotic alți poli care vor dispărea odată ce inversiunea s-a finalizat.

inversarea polilor

Există oameni de știință care au lansat teoria conform căreia Pământul poate avea soarta planetei Marte. Aceștia susțin că atmosfera acestei planete a fost erodată de vânturile solare.

În prezent, polul nord magnetic s-a deplasat din Canada spre Siberia, 1100 km, cu o viteză care nu este constantă. În anul 1970, se mișca cu 30 km/an. În anul 2003, mișcarea a fost de 40 km/an, iar în prezent, s-a accelerat.

loading...

Related posts